Het stond deze week zwart op wit. Letterlijk.
“We view Bitcoin as being digital gold.”
Die uitspraak kwam niet van een Bitcoin-maxi op X, maar van Bo Hines, de Executive Director voor digitale assets onder president Trump.
Een officiële bevestiging: de Amerikaanse regering ziet Bitcoin als goud. Maar dan beter.

En weet je wat? Ze hebben gelijk.
Bitcoin is niet zomaar goud 2.0. Het is goud, maar dan zonder de beperkingen.
Waarom goud uiteindelijk faalde als geld?
De evolutie van geld zorgde voor steeds betrouwbaardere en effectievere manieren om handel te drijven. Na duizenden jaren kwam goud, door zijn eigenschappen, uiteindelijk naar voren als de beste vorm van geld.
Goed geld voldoet aan de volgende eigenschappen (Lyn Alden)
- Deelbaar betekent dat het geld kan worden opgedeeld in verschillende groottes, zodat het geschikt is voor aankopen van uiteenlopende waarde.
- Draagbaar betekent dat het geld gemakkelijk over afstanden kan worden verplaatst; het moet dus veel waarde bevatten in een klein gewicht.
- Duurzaam betekent dat het geld gemakkelijk over tijd bewaard kan worden; het rot niet, roest niet en breekt niet snel.
- Fungibel betekent dat individuele eenheden van het geld niet significant van elkaar verschillen, wat snelle transacties mogelijk maakt.
- Controleerbaar betekent dat de verkoper van goederen of diensten kan verifiëren dat het geld echt is wat het lijkt te zijn.
- Schaars betekent dat de geldhoeveelheid niet snel verandert, aangezien een snelle toename in aanbod de bestaande eenheden zou doen devalueren.
De schaarste van goud zorgde ervoor dat het goed te verplaatsen was in de toekomst. Goud behield zijn waarde (koopkracht) over tijd.
Goud had echter een aantal nadelen.
- Het is moeilijk op te delen in stukken
- Het is duur (traag) om te verplaatsen
Hierdoor kan het niet goed functioneren in een mondiale economie.
Echter, de technologie van papieren bankbiljetten in verschillende denominaties, gedekt door goud, verbeterde de deelbaarheid van goud.
Dat was het moment dat fiat het stokje overnam. Niet omdat het beter was in waarde bewaren, maar omdat het makkelijker werkte in een globale economie. Meer deelbaar. Meer transporteerbaar. Minder schaars.
Fiat zorgde voor centralisatie. Het goud werd opgeslagen in de kluizen van de banken. Dit creëerde een systeem gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen dat de geldhoeveelheid niet verruimd wordt en daarmee het geld gedevalueerd wordt.
Dit vertrouwen wordt keer op keer geschaad door overheden en centrale banken. Lange tijd was er geen oplossing voor dit probleem totdat Bitcoin de wereld in kwam.
Bitcoin lost de gebreken van goud én fiat op
Net zoals Spotify dat deed met muziek en Google Maps met atlassen, haalt Bitcoin de beperkingen weg van het fysieke. Wat overblijft, zijn de pure monetaire eigenschappen — maar dan digitaal, programmeerbaar en wereldwijd beschikbaar.
Bitcoin dematerialiseert goud. Het behoudt alle goede eigenschappen (zoals schaarste en duurzaamheid) en voegt daar de voordelen van digitale technologie aan toe:
- Perfect deelbaar (tot 8 decimalen)
- Direct verplaatsbaar via internet, zonder tussenpersoon
- Schaarser dan goud (gelimiteerd aanbod van 21 miljoen)
- Geen centrale opslag nodig
Of zoals Satoshi het al in 2010 omschreef:
“Stel je een zeldzaam metaal voor dat je via een communicatiekanaal kunt versturen.”
Bitcoin is de digitale evolutie van geld. En het is niet toevallig zo ontstaan.
De monetaire eigenschappen van Bitcoin zijn vanaf het begin ontworpen om superieur te zijn aan alle andere vormen van geld:
- Extreem draagbaar
- Perfect schaars
- Zeer deelbaar
- Gemakkelijk verifieerbaar
- Duurzaam
- ungibel
- En buitengewoon goed bestand tegen censuur
Conclusie
Bitcoin lost de beperkingen op van zowel goud als fiat geld. Daarmee is het een superieure vorm van geld. Het is een censuurbestendig, wereldwijd netwerk, waarop iedereen waarde kan verplaatsen zonder tussenkomst van een derde partij. Daarbij hoef je niemand te vertrouwen maar kun je zelf ten alle tijden de status van het netwerk controleren.
En nu ook politiek erkend
De stap van Bo Hines en de regering-Trump is historisch. Het zegt: “We willen zoveel mogelijk Bitcoin hebben.”
Net zoals landen goud opslaan in Fort Knox, gaan we nu richting een digitale Fort Knox — met Bitcoin als kern van monetaire macht.
Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Bitcoin? MELD JE NU AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF
Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis online nieuwsbrief door hier te klikken. Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.
The post Weekendcolumn: Beter dan goud! appeared first on BLOX | Nieuws.