Het is nooit saai in de wereld van Bitcoin, er gebeurt altijd wel wat.
Sommige gebeurtenissen zijn meer noemenswaardig dan andere maar saai is het nooit. Tussen al die gebeurtenissen zitten er soms ook dingen waarvan Bitcoiners hopen dat het “eye opening” events zijn. Dan gebeuren er dingen in de westerse samenleving die de waardepropositie van Bitcoin benadrukken. Zo ook een aantal weken geleden, toen we te maken kregen met een aantal bank faillissementen in de Verenigde Staten. Noem het gerust een bankencrisis.
Even is er dan een moment van hoop dat men nu ineens toch echt op grote schaal de waarde van Bitcoin zal gaan inzien. Dit gevoel werd kortstondig aangesterkt omdat we gelijk een flinke prijsstijging zagen. Het leek even alsof mensen massaal hun geld bij de bank aan het weghalen waren om vervolgens Bitcoin te kopen.
Besefte men nu dat het geld bij de bank niet echt van hun is? Dat zodra je geld bij de bank stort je er alleen nog maar een vordering op hebt. Dat banken hun geld uitlenen of investeren om winst te maken. Dat er op grote schaal fractioneel bankieren plaatsvindt en dat de bank dus slechts een deel van al het gestorte geld ook echt in kas heeft.
Was dit dan de grote openbaring die tot de start van de volgende bull run zou gaan leiden? Uiteindelijk was dit niet het geval en had de recente prijsstijging andere redenen.
* Momenteel wordt Bitcoin nog gezien als een risk asset. Dit betekent dat de prijs volledig afhankelijk is van de totale hoeveelheid liquiditeit in de wereld. De FED heeft uiteindelijk moeten ingrijpen om de banken te ondersteunen en het systeem van extra liquiditeit te voorzien. De Bitcoin prijs reageerde hier direct op.
Vorige jaar zagen we ook al twee “eye opening” events. Eerst was er begin januari het Canadese truckersprotest. De overheid greep uiteindelijk terug op een speciale, nog nooit gebruikte noodwet. Hiermee konden ze de bankrekeningen van de demonstranten bevriezen. Een paar maanden later werden een aantal Russische banken van het SWIFT betalingssysteem afgesloten.
Het gaat er in deze gevallen niet om of je het wel of niet eens bent met de beslissing. Het gaat erom dat er machthebbers zijn die, zodra je iets doet dat hun niet bevalt, je kunnen afsluiten van het betaalsysteem.
Ons huidige financiële systeem is gebaseerd op vertrouwen en de centrale banken en overheden over de hele wereld breken dat vertrouwen constant. Het is belangrijk om te beseffen dat permanente monetaire expansie (geldcreatie) een absolute zekerheid is in het huidige fiat systeem. Er is zoveel schuld in het systeem dat die alleen kan worden terugbetaald met nieuw gecreëerd geld, oftewel nog meer schuld!
De waardepropositie van Bitcoin is dat het niet in beslag kan worden genomen. Het is een alternatief systeem waarbij je niet meer hoeft te vertrouwen op een derde partij. Je kunt Bitcoin in bezit houden, erin sparen en de monetaire eigenschappen zijn bekend. Uiteindelijk gaat het bij iedere vorm van geld om de geloofwaardigheid van zijn monetaire eigenschappen. Bij Bitcoin staan deze vast in het protocol en daar kan niemand iets aan veranderen.
Vaak komen problemen pas aan het licht wanneer ze voor ons relevant worden. Meestal is het dan al te laat. Het proces van geldcreatie gebeurt eerst geleidelijk en dan plotseling evenals ons begrip van Bitcoin.
Degene die Bitcoin begrijpen kunnen beamen dat de dag van het ontstaan van Bitcoin, het eye opening event was voor de wereld. Satoshi Nakamoto koos die dag met een reden en liet een bericht achter in het genesis block. Een alternatief systeem werd geboren, waarbij overheden de waarde van je geld niet meer kunnen verlagen. Het uiteindelijke doel is het scheiden van geld en staat.
Wekelijks schrijft Bitcoin-kenner Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt hem daarnaast volgen via zijn gratis nieuwsbrief op substack.
The post Weekendcolumn: De waardepropositie van Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.