Bitcoin is superieur aan goud. Een uitspraak die bij gold bugs in het verkeerde keelgat zal schieten. Het stuk van vandaag zal deze uitspraak echter onderbouwen.
De reden dat dit onderwerp voorbij komt is door een recente uitspraak van de CEO van blackrock. In een interview bij Fox Business zei Larry Fink:
“Bitcoin is een internationale asset die dient als alternatief voor goud.
Ik geloof dat de rol van crypto is… het digitaliseert goud op veel manieren.
In plaats van te investeren in goud als een hedge tegen inflatie, een hedge tegen de lastige problemen van een bepaald land, of de devaluatie van je valuta, in welk land je ook bent…
Laten we duidelijk zijn: Bitcoin is een internationaal goed. Het is niet gebaseerd op één valuta. En dus kan het een waarde vertegenwoordigen die mensen als alternatief kunnen gebruiken.”
Bitcoin is al vaker goud 2.0 of digitaal goud genoemd. Naar mijn mening doet dit Bitcoin tekort. Het is in alle opzichten beter dan goud!
“Het digitaliseert goud op veel manieren” of anders gezegd Bitcoin dematerialiseert goud!
Dit heeft alles te maken met de technologische vooruitgang die we de afgelopen decennia hebben gezien. Fysieke producten worden van fysieke beperkingen afgeholpen.
Waar je vroeger het grote ANWB wegenboek meenam als je op vakantie ging hebben we nu google maps. Boeken veranderen in E-boeken of naar een tekst in digitale vorm. Via spotify kun je nu digitaal luisteren naar de klassieke muziek van Mozart, Bach of Beethoven.
Uiteindelijk verdwijnt het fysieke en houd je alleen de informatie over. Dit zorgt ervoor dat alles goedkoper en toegankelijker wordt.
De evolutie van geld zorgde voor steeds betrouwbaardere en effectievere manieren om handel te drijven. Na duizenden jaren kwam goud, door zijn eigenschappen, uiteindelijk naar voren als de beste vorm van geld. De schaarste van goud zorgde ervoor dat het goed te verplaatsen was in de toekomst. Goud behield zijn waarde (koopkracht) over tijd.
Goud had echter een aantal nadelen. Het is moeilijk op te delen in stukken en duur om te transporteren. Hierdoor kan het niet goed functioneren in een mondiale economie.
Fiat geld loste dit probleem op. Fiat geld is makkelijk te verplaatsen en beter deelbaar dan goud. De problemen die fiat oploste gingen echter wel ten koste van schaarste!
Daarom zou je fiat geld kunnen zien als een soort kink in het proces van vooruitgang, op het gebied van geld. Er is namelijk één eigenschap die alle functionerende geldsoorten delen: schaarste!
Het is de belangrijkste eigenschap om als waardeopslag te kunnen fungeren.
Fiat zorgde voor centralisatie en een systeem gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen dat de geldhoeveelheid niet verruimd wordt en daarmee het geld gedevalueerd wordt.
Dit vertrouwen wordt keer op keer geschaad door overheden en centrale banken. Lange tijd was er geen oplossing voor dit probleem totdat Bitcoin de wereld in kwam.
Bitcoin is de dematerialisatie van goud. Bitcoin is vele malen efficiënter (goedkoper en sneller om te transporteren) dan goud. Verder is het veel beter deelbaar dan goud.
Bitcoin is als fysiek goud (eigenschappen van goud als geld) en combineert daarbij de voordelen van een digitale valuta. Het aanbod is gelimiteerd tot 21 miljoen Bitcoins wat Bitcoin ultiem schaars maakt.
Bitcoin lost de beperkingen op van zowel goud als fiat geld. Daarmee is het een superieure vorm van geld. Het is een censuurbestendig, wereldwijd netwerk, waarop iedereen waarde kan verplaatsen zonder tussenkomst van een derde partij. Daarbij hoef je niemand te vertrouwen maar kun je zelf ten alle tijden de status van het netwerk controleren.
Satoshi zag Bitcoin als een zeldzaam goed met één unieke eigenschap.
Bij wijze van gedachte-experiment: stel je voor dat er een basismetaal was dat net zo schaars was als goud, maar met de volgende eigenschappen:
– saai grijs van kleur
– geen goede geleider van elektriciteit
– niet bijzonder sterk, maar ook niet buigzaam of gemakkelijk kneedbaar
– niet bruikbaar voor enig praktisch of decoratief doel
en één speciale, magische eigenschap:
– kan worden getransporteerd via een communicatiekanaal
Als het op de een of andere manier enige waarde zou krijgen, om wat voor reden dan ook, dan zou iedereen die rijkdom over een lange afstand wil overdragen er een paar kunnen kopen, het verzenden en het door de ontvanger laten verkopen.
-Satoshi Nakamoto, augustus 2010
Wekelijks schrijft Bitcoin-kenner Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je daarnaast aanmelden voor zijn gratis nieuwsbrief op substack.
The post Weekendcolumn: Dit is waarom Bitcoin superieur is aan goud appeared first on BLOX | Nieuws.