Heeft Bitcoin toekomst? Deze zin zag ik begin deze week staan in het FD. Het artikel gaf een samenvatting van een gesprek tussen Econoom Wim Boonstra en ondernemer Patrick van der Meijde (onder andere bekend van Bitkassa en Bitcoin Arnhem).
Ik was uiteraard erg benieuwd wat Boonstra te zeggen had. Want ik ken weinig economen die positief praten over Bitcoin.
Het interview
Heeft bitcoin toekomst? Vraag het iedere willekeurige econoom en de kans is groot dat ze volmondig nee zeggen.
Of in de woorden van onze vaderlandse econoom Wim Boonstra:
“Claims dat bitcoin het meest stabiele geld van de toekomst is en iedereen er straks mee betaalt, daar geloof ik voor geen meter in”
Het is vooral fascinerend hoe de oude garde niet buiten fiat om kan denken en totaal vastgeroest zit in dit systeem. De meeste economen en bankiers kunnen zich geen alternatief systeem voorstellen.
Boonstra zegt onder andere:
“Als bitcoin dé wereldmunt zou worden, moet de bitcoingeldhoeveelheid kunnen meegroeien met de reële economie, anders krijg je een structureel deflatoir proces (oftewel een structurele prijsdaling van goederen en diensten, red.)”.
Maar dit is precies de natuurlijke staat van een vrije markt. Prijzen zullen voor altijd dalen richting de marginale kosten van productie. Echter, in een op schulden gebaseerd systeem heb je inderdaad een probleem als de prijzen dalen. Dus moet je niet vanuit dit systeem denken maar vanuit een alternatief systeem.
WAAROM zouden we willen dat onze koopkracht daalt i.p.v. toeneemt terwijl technologische vooruitgang er juist voor zorgt dat alles goedkoper wordt?
Daarnaast is een geldhoeveelheid die mee moet kunnen groeien ook totale onzin omdat de waarde (koopkracht) van geld zich ook kan aanpassen. Is er meer geld nodig, dan verhoog je de prijs van geld.
Het feit dat Boonstra bitcoin een zero-sum game noemt en zegt:
“Als er mensen heel rijk zijn geworden door bitcoin, en die bestaan, dan zijn er elders óók een heleboel mensen op het verkeerde moment ingestapt”.
Laat zien dat hij er totaal geen kaas van gegeten heeft.
Bitcoin stijgt keer op keer naar nieuwe hoogtes en IEDEREEN die lang genoeg vasthoudt ziet zijn koopkracht toenemen. Hoe meer mensen bitcoin adopteren, hoe meer het in waarde toeneemt. Hoezo verliezers?
We maken dit proces nu live mee in ons leven. What a time to be alive!
Een proces
Verder is het opvallend dat mensen bitcoin nu al beoordelen op iets wat het wilt gaan worden.
Geld evolueert in 4 fases:
1) verzamelobject
2) waardeopslag
3) ruilmiddel
4) rekeneenheid
Eerst moet het wijdverspreid zijn en moet er adoptie plaatsvinden en pas dan zal het meer gebruikt worden als ruilmiddel. Steeds meer mensen gaan 2 inzien wat tot meer adoptie leidt en een toenemende waarde van bitcoin en het bitcoinnetwerk. Uiteindelijk zullen fase 3 en 4 volgen. Het is een proces waaraan inmiddels 15 jaar lang gebouwd wordt.
Maar velen kunnen het zich net als de meeste economen en bankiers niet voorstellen.
Want hoe zou zo een systeem eruitzien?
• Een decentraal systeem
• Waarbij niemand de macht heeft op geldcreatie
• & Waarbij iedereen volgens dezelfde regels moet spelen
Een systeem waarbij het geld (de fundering van onze samenleving) eerlijk is en we allemaal op deze eerlijke basislaag voortbouwen.
Ik kan niet wachten om het mee te gaan maken.
Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Bitcoin? MELD JE NU AAN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF👇 👇
Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis online nieuwsbrief door hier te klikken. Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.
The post Weekendcolumn: Heeft Bitcoin toekomst? appeared first on BLOX | Nieuws.