Satoshi Nakamoto is de anonieme maker(s) van Bitcoin die het whitepaper publiceerde op 31 oktober 2008 en het eerste Bitcoin-blok mijnde op 3 januari 2009. Satoshi mijnde meer dan 1 miljoen BTC en ontwikkelde het project in de beginjaren voordat hij zich terugtrok en uiteindelijk verdween.

Sindsdien zijn er 19.631.856 bitcoin uitgegeven door het netwerk. Dit komt neer op ruim 93% van het totale aanbod. Er worden namelijk maar 21 miljoen bitcoin uitgegeven in totaal. Dit staat vast in de regels van de software. De software draait op een gedecentraliseerd netwerk en dit betekent dat geen enkele partij controle heeft over de regels in de software. 

Hoe ziet de bitcoin eigendomsverdeling eruit?

Satoshi Nakamoto bezit dus de meeste bitcoin met naar schatting 1,1 miljoen BTC. Satoshi vond niet alleen Bitcoin uit, maar startte deze ook door als eerste miner transactieblokken te maken. Er wordt geschat dat Satoshi meer dan 22.000 blokken heeft gemijnd vanaf 3 januari 2009 en meer dan een miljoen bitcoin aan cumulatieve blokbeloningen heeft ontvangen voor zijn werk.

Individuele bitcoin whales

Tyler en Cameron Winklevoss: Na hun schikking met Mark Zuckerberg in 2008 voor $65 miljoen aan Facebook-aandelen en contant geld, begon het tweetal een investeringsbedrijf. Een paar jaar later kondigden ze aan dat ze voor ongeveer $11 miljoen aan bitcoin hadden gekocht tegen een gemiddelde kostprijs van $10 per munt. Geschat wordt dat de Winklevoss-tweeling rond de 70.000 BTC bezitten.

Tim Draper: Deze venture capital grootheid is al een tijdje geïnteresseerd in Bitcoin; zo veel zelfs dat hij een eerste aankoop deed van 40.000 BTC op de Mt Gox-beurs.

Helaas gingen alle 40.000 munten verloren in de hack en het daaropvolgende faillissement.* In 2014 kocht Draper echter 29.656 BTC voor $18,7 miljoen tegen een kostprijs van ongeveer $632 per munt. *Naar verwachting krijgt hij hier ongeveer 20% van terug. Volgens de laatste berichten zal MT Gox in oktober 2024 beginnen met terugbetalen.  

Michael Saylor: De oprichter en voorzitter van Microstrategy onthulde in een tweet van oktober 2020 dat hij persoonlijk 17.732 BTC bezat. Waarschijnlijk heeft hij sindsdien meer bitcoin bijgekocht. Saylor is de grootste publieke bitcoin bull, maar dit is de enige vermelding van zijn persoonlijke voorraad.

Bitcoin categorieën

In de loop der tijd is het bitcoinbezit verdeeld geraakt in lagen op basis van het totale bitcoinvermogen. Deze categorieën zijn gebaseerd op het totale aantal bitcoins op een adres. De hoeveelheid bitcoin die elke adreslaag bezit in verhouding tot de volledige bitcoinvoorraad schommelt met de tijd.

100.000 – 1.000.000 BTC: Vandaag bezitten slechts vier bitcoinadressen 100.000 – 1.000.000 BTC voor een totaal van 694.921 BTC. Dit is 3.54% van het totale aanbod.
10.000 – 100.000 BTC: De volgende 108 grootste eigenaars, die variëren van 10.000 – 100.000 BTC, bezitten in totaal 2.380.456 BTC. Deze rijkste 108 adressen zijn goed voor ongeveer 11% van het totale aanbod. Bitcoin-adressen met 10.000 of meer bitcoin worden soms whales genoemd.

Bitcoin miljardairs

Buiten Satoshi om zijn er vier bitcoin adressen die elk meer dan 100.000 bitcoin bevatten. Deze behoren tot Binance, Bitfinex en twee andere adressen, waarvan de identiteit onbekend is. Deze vier adressen bezitten samen meer dan 694.921 bitcoin.

Bedrijven met de meeste bitcoin

Bedrijven kunnen bedrijfsspaargeld, een zogenaamde schatkist, gebruiken om bitcoin te kopen. Het voordeel van deze strategie, die wordt toegepast door bedrijven als Microstrategy, Tesla en Galaxy Digital Holdings, is dat ze hun spaargeld beschermen tegen inflatie en obligaties met een negatief rendement.

Grote bedrijven die bedrijfsobligaties met een lage rente kunnen uitgeven, hebben ook de mogelijkheid om goedkope schulden te creëren en het geld te gebruiken om bitcoin te kopen. In theorie, als de waarde van de dollar daalt door inflatie en bitcoin waarde blijft opslaan, zal het afbetalen van fiatschuld minder bitcoin vereisen. 

Publieke bedrijven met de meeste bitcoin

Gezamenlijk bezitten openbare bedrijven meer dan 264.136 BTC, gelijk aan 1,35% van het totale aanbod.

Microstrategy: geleid door Michael Saylor, bezit meer bitcoin dan elk ander openbaar bedrijf. Microstrategy heeft 189.150 BTC verworven, wat neerkomt op ongeveer 0,9% van het totale aanbod. Microstrategy heeft een unieke strategie toegepast waarbij ze vreemd vermogen aantrekken en dit gebruiken om bitcoin te kopen. De theorie achter deze strategie is dat het bedrijf de fiatschuld kan terugbetalen door in de toekomst minder bitcoin te verkopen. Andere bedrijven beginnen deze strategie na te bootsen.

Robinhood Markets: een financiële dienstverlener die aandelen, ETF’s en cryptocurrency’s verhandelt, heeft een bitcoin-accumulatiestrategie gevolgd. Volgens Arkham Intelligence heeft Robinhood 118.300 BTC in bezit.

Marathon Digital Holdings: het megabedrijf voor Bitcoin-mining, bezit 13.716 BTC. Na vele jaren van accumulatie verkocht het bedrijf 766 BTC in maart 2023.

Het op twee na grootste bitcoinbezit van een openbaar bedrijf is Tesla, Inc. dat 9.720 BTC bezit. De autofabrikant heeft meer dan 33.000 BTC verkocht sinds zijn eerste aankoop in februari 2021.

Hut 8 Mining Corp. en Block Inc. ronden de openbare bedrijven in de top tien van Bitcoin-holdings af-volgens Bitcoin Treasuries dot netHet bedrijf heeft meer dan 8.000 BTC in bezit.

Particuliere bedrijven met de meeste bitcoin

Particuliere bedrijven bezitten grofweg 316.067 BTC, ongeveer 1,5% van de totale voorraad. Mt. Gox, de voormalige gehackte exchange, is de grootste particuliere houder van bitcoin die nog moet worden verdeeld onder schuldeisers. Het bezit in totaal 141.686 bitcoin, of 0,7% van het totale aanbod.

Block.one, een Chinees bedrijf, is de op één na grootste particuliere eigenaar van bitcoin. Block.one bezit naar verluidt 140.000 BTC, wat neerkomt op 0,7% van het totale aanbod.

Stone Ridge Holdings Group is een Amerikaans privébedrijf dat ongeveer 10.000 BTC bezit.

Tether Holdings LTD, het bedrijf achter de USDT stablecoin, kondigde in zijn Q3 2023 attestatie van reserves aan dat het bedrijf ruwweg 61.000 BTC bezit – gewaardeerd op $1,66 miljard op het moment van de aankondiging.

Indirecte blootstelling aan bitcoin

Indirecte blootstelling aan bitcoin is een beleggingsmethode voor beleggers die blootstelling willen krijgen aan de bitcoinprijs zonder direct bitcoin te kopen. Sommige beleggers geloven ook dat ze het risico kunnen verminderen door te beleggen in een uitgebreide portfolio met veel bitcoin-gerelateerde activa. Een bitcoin ETF kan aandelen en andere bitcoin-gerelateerde activa bevatten die resulteren in een meer gediversifieerde portfolio. 

ETF’s en andere fondsen bezitten samen 658.960 BTC, 3,1% van de totale bitcoinvoorraad. De grootste houder in deze categorie is Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), die 441.000 BTC bezit, of bijna 2,1% van het totale aanbod.

BlackRock’s iShares Bitcoin Trust heeft ongeveer 141.000 BTC onder beheer.

In totaal bezitten ETF’s, openbare en particuliere bedrijven bijna 1,5 miljoen BTC, meer dan 7% van het totale aanbod.

Overheden met de meeste bitcoin

Overheden over de hele wereld bezitten naar schatting 244.779 BTC, wat neerkomt op 1,17% van het totale aanbod. De Chinese overheid heeft naar verluidt 194.000 BTC in bezit, die werd teruggevonden bij de Plustoken scam in 2019. Leden van de Oekraïense regering bezitten privé ongeveer 46.351 BTC. El Salvador heeft momenteel 2.381 BTC in zijn bezit.

Totale Bitcoin-voorraad

Onder de huidige regels van de Bitcoin-software kunnen er nooit meer dan 21 miljoen bitcoin zijn. Daarom kan het procentuele eigendom van de totale bitcoinvoorraad veilig worden berekend met de harde bovengrens van 21 miljoen.

Sommige modellen gebruiken echter de totale voorraad bitcoin exclusief de meer dan 1.000.000 BTC die Satoshi Nakamoto ontving in blokbeloningen en de geschatte 3 tot 4 miljoen munten die voor altijd verloren zijn gegaan.

Dus de totale voorraad bitcoin ligt dichter bij 17 miljoen in plaats van 21 miljoen. Dit maakt bitcoin nog schaarser. Ongeacht het gebruikte model is er een strikte bovengrens aan het aantal bitcoins dat ooit zal bestaan. Daarom kunnen alle bitcoinbezitters erop vertrouwen dat hun aandeel in de bitcoin nooit zal verwateren tot onder een bepaald percentage.

De column van vandaag is een samenvatting van river learn

Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.

The post Weekendcolumn: Hoe ziet de bitcoin eigendomsverdeling eruit? appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!