Wanneer de bitcoin prijs beweegt ontstaat er onzekerheid. Dit geldt zowel voor prijsstijgingen als prijsdalingen.
Als de prijs omhoog gaat zijn er twijfels zoals:
• Ben ik nu niet te laat?
• Moet ik wachten op een correctie om in te stappen?
En als de prijs daalt twijfels als:
• Hebben we de high voor deze run nu gehad?
• Is de bullrun voorbij?
Maar zoals ik twee weken geleden al in mijn nieuwsbrief schreef: Niets gaat in een rechte lijn omhoog! De markt beweegt zich sinds de laatste ATH tussen het prijsniveau van $61.000 en $71.000 dollar. Met de huidige bitcoin prijs, op het moment van schrijven, +- 10% ($66.000) van de all time high af.
Dus is dit een gezond moment: een terugtrekking / correctie of is de top van de bullmarkt cyclus bereikt? Laten we voorop stellen dat de markt af en toe een adempauze nodig heeft. Het is een marathon, geen sprint! Dit geldt niet alleen voor bitcoin maar voor iedere asset op de markt.
On-chain data
On-chain data geeft ons een raamwerk om de volatiliteit beter te begrijpen. En Hodlen wordt een stuk makkelijk wanneer je begrijpt WAAROM dingen gebeuren.
DE MVRV RATIO:
Wat zegt deze ratio?
Alle bitcoin zijn ooit aangekocht voor een bepaalde prijs. Je kunt dan uitrekenen wat de gemiddelde aankoopprijs van een bitcoin is geweest. Vervolgens kun je op basis van de huidige prijs zien of deze bitcoin gemiddeld genomen winst of juist verlies staan.
Er is of sprake van:
• ongerealiseerde winst (huidige prijs boven het gemiddelde aankoop bedrag)
• of ongerealiseerd verlies (huidige prijs onder het gemiddelde aankoop bedrag)
Aangezien we dicht bij de ATH liggen heeft de overgrote meerderheid nu ongerealiseerde winst.
Rechtsonder zie je dat de ratio zich in de oranje zone bevindt. Oranje betekent warm en dicht bij de ATH. Statistisch gezien vindt er lichte overhitting plaats. Dus geen extreme overhitting want de ratio is in het verleden nog veel hoger geweest. Maar het geeft aan dat de prijs hoog is ten opzichte van de gemiddelde aankoopprijs.
En zoals in de nieuwsbrief van vorige week beschreven: Uiteindelijk zullen hogere bitcoin prijzen gaan leiden tot meer beschikbaar aanbod.
In het verleden zijn er veel correcties geweest zodra de MVRV ratio dit getal bereikt. Er zijn altijd mensen die dan hun winst pakken. Dit is hoe de markt werkt.
DE MAANDELIJKSE PRESTATIE VAN DE BITCOIN PRIJS:
Het is belangrijk om dingen af en toe in perspectief te plaatsen. Vanaf het begin van het jaar is bitcoin met 60% gestegen. De grafiek hieronder toont de maandelijkse prestaties van de Bitcoin-prijs
In de maand februari zagen we een $18.8K groene candle! Dat is bijna net zo veel als de hele run omhoog van 2017! De maand erop zien we een groene candle van bijna $10K. Je zou zeggen, een mooi moment om even op adem te komen.
We hadden het eerder over de ongerealiseerde winst en verlies. Hoeveel winst of verlies heeft de totale markt geleden? Daarnaast laat de on-chain data ook zien of deze winsten daadwerkelijk worden gerealiseerd. Onderstaande grafiek toont de netto gerealiseerde winsten en verliezen.
De groene lijn (helemaal rechts) toont dat er voor 350K btc waarde aan winst is gepakt. Daar zitten ook veel coins van lange termijn holders (LTH) bij. Dit zijn coins die langer dan 6 maanden hebben stilgestaan. We hebben natuurlijk de spot ETF’s die rond de 800K btc hebben opgekocht. En de GBTC outflow van bijna 300K coins, wat on-chain gezien wordt als LTH uitgave.
Simpel gezegd: Hoe hoger de levels van ongerealiseerde winsten → hoe meer coins er op de markt komen om winst te pakken. Op een bepaald moment zorgen hogere prijzen ervoor dat te veel mensen hun coins, in een kort tijdsbestek, willen verkopen en dan corrigeert de prijs.
Vervolgens consolideert de prijs. Dit wil zeggen dat de prijs binnen een bepaalde bandbreedte beweegt. Uiteindelijk zien we dan een lokale top (hoogst gemeten prijs binnen die periode) of een globale top (als de prijs niet hoger stijgt na de consolidatie) , afhankelijk van de prijsactie na de consolidatie.
Huidige situatie + conclusie
Er is nu winst genomen op 73K (top groene lijn), de markt consolideert momenteel (tussen de 61-73K) en het gaat op zoek naar de balans:
• Wat is het nieuwe evenwicht?
• Waar wil de prijs zich vestigen en kan de markt de nieuw aangeboden hoeveelheid absorberen?
Zodra het nieuwe evenwicht gevonden is zal de gerealiseerde winst afnemen. Soms zijn er zelfs mensen die met verlies verkopen. Dit zijn degene die de top kopen en vervolgens in paniek raken (buy high, sell low) *Zie de rode lijn in de grafiek. Ook dit gebeurt in ieder markt. We zijn nu eenmaal emotionele wezen die beïnvloed kunnen worden door de psychologie van de markt. Zorg ervoor dat jij NIET degene bent die de top koopt en in paniek verkoopt!
Conclusie
Het is heel gezond dat de markt af en toe een pauze neemt of corrigeert. In het verleden hebben we veel sterkere correcties gezien. Mensen die eerdere bullruns hebben meegemaakt zouden de huidige correctie niet eens opmerken!
Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.
The post Weekendcolumn: Is de top van de bullmarkt bereikt? appeared first on BLOX | Nieuws.