Er is nogal wat kritiek op het energieverbruik van Bitcoin. We kennen allemaal de nieuws headlines met hoeveel energie bitcoin wel niet verbruikt. Meer dan land x of meer dan x aantal huishoudens.
Volgens al deze berichten is de conclusie vrij simpel: bitcoin is verspillend en/of slecht voor het milieu. Maar het is tijd voor wat waarheidsvinding.
Duurzaamheid bitcoin mining
Het is goed om eerst het energieverbruik eens in perspectief te plaatsen.
Bitcoin-mining verbruikt 0.21% van de totale wereldwijde energieproductie.
Bitcoin miners zoeken toegang tot de goedkoopste energiebronnen. Miners zetten hun activiteiten vaak op in gebieden met overvloedige en goedkope energiebronnen, zoals waterkrachtcentrales of het opvangen van de uitstoot van afgefakkeld gas. Dit betekent dat de energie die wordt gebruikt om bitcoins te minen schoon en duurzaam is.
Studie universiteit van Cornell
Veel van de energie die Bitcoin-mining gebruikt, is gestrande/verspilde energie. Hernieuwbare energie wordt vaak verspild omdat het op het verkeerde moment van de dag of op de verkeerde plaats wordt geproduceerd. Door zo effectief gebruik te maken van gestrande/verspilde hernieuwbare energie blijkt Bitcoin-mining exploitanten van hernieuwbare energie winstgevender te maken. Dit helpt dan weer de groene overgang te versnellen, aldus Diane Tessaglia-Hymes (communicatiedeskundige voor Cornell Engineering).
Een on-demand oplossing
Terwijl de wereld probeert over te stappen op hernieuwbare energie, speelt bitcoin mining een cruciale rol in het levensvatbaar maken van een dergelijke inspanning. Hernieuwbare energiebronnen (zoals zon en wind), zijn onbetrouwbare, dure energiebronnen.
De zon schijnt niet altijd en de wind waait met tussenpozen. Bitcoin mining verbetert de veerkracht van het elektriciteitsnet doordat het in staat is om overtollige energie te absorberen die wordt veroorzaakt wanneer er een overschot aan hernieuwbare energie is. Het is een on-demand oplossing voor het benutten van energie wanneer er sprake is van overproductie. Zonder bitcoin mining wordt het overschot aan energie verspild en blijven onrendabele projecten als zodanig bestaan.
Daarnaast stimuleert het ook nog eens extra productie van duurzame energie, waardoor de totale productiekosten omlaag gaan.
Het Bitcoin-netwerk gebruikt nu meer duurzame energie dan ooit tevoren. Voor het kalender jaar 2023 zagen we een stijging van 3.6% in duurzame mining. Deze maand is er weer een mijlpaal bereikt voor het Bitcoin-netwerk: het netwerk wordt nu voor 55% gevoed door duurzame elektriciteit. Een stijging van 0,5% sinds vorige maand. bron
De Bitcoin-industrie is voortdurend in ontwikkeling met nieuwe initiatieven om het gebruik van duurzame energiebronnen te verhogen en de emissie-intensiteit te verlagen.
Dit omvat het verplaatsen van mining-activiteiten naar gebieden met een groener energienet en het onderzoeken van innovatieve manieren om de energie-efficiëntie te verbeteren.
Door de vraag naar duurzame energie te stimuleren, kan bitcoin-mining bijdragen aan de ontwikkeling en financiering van nieuwe hernieuwbare energieprojecten. Dit ondersteunt de transitie naar een duurzamere energievoorziening.
Gestrand en afgefakkeld gas
Recentelijk worden er steeds meer olie- en gasmijnen opgezet om bitcoin-miners aan te drijven met behulp van gestrand gas.
Een olie- of gasbron zonder de pijpleidinginfrastructuur die nodig is om het gas ergens naartoe te transporteren waar het gebruikt kan worden, wordt beschouwd als gestrand gas. Het is economisch niet haalbaar om deze natuurlijke gasvoorraden naar de markt te vervoeren.
Afgefakkeld gas is een bijproduct van olieproductie dat in de atmosfeer wordt gebrand of geloosd om veiligheidsredenen, zoals het beheren van drukniveaus. Deze gassen werden traditioneel beschouwd als afvalproducten, maar worden nu gezien als waardevolle energiebronnen voor bitcoin-mining.
De aanwezigheid van gestrand en afgefakkeld gas biedt een unieke kans voor Bitcoin-miners. Zij kunnen hun infrastructuur inzetten op afgelegen locaties, en profiteren van lage energiekosten. Naast de potentiële inkomstenstromen biedt het ook nog de mogelijkheid om boetes voor milieuvoorschriften te vermijden. Een win win dus.
Conclusie
Bitcoin mining heeft de potentie om voorheen onrendabele hernieuwbare energieprojecten rendabel te maken. Naast het gebruik van hernieuwbare energie, zetten Bitcoin-mining operaties ook energie in die anders verspild zou worden, zoals gestrand gas. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van CO2- en methaanemissies maar stelt energieproducenten ook in staat om extra inkomsten te genereren die anders niet realiseerbaar zouden zijn.
- Een aanzienlijk deel van het energieverbruik van Bitcoin wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen.
- Bitcoin stimuleert innovatie in de ontwikkeling van hernieuwbare energietechnologie en bronnen.
- Bitcoin verbruikt energie die anders weggegooid zou worden, of zou worden afgefakkeld in de atmosfeer.
- Bitcoin verbruikt energiebronnen die anders niet economisch te ontwikkelen zouden zijn.
- De aard van de vraag naar Bitcoin-energie zal de efficiëntie van energienetwerken verbeteren.
Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.
The post Weekendcolumn: Verbruikt bitcoin teveel energie? appeared first on BLOX | Nieuws.