Ik ben deze week aan een nieuw boek begonnen. Je raadt het vast al! Het is natuurlijk een boek over bitcoin. Bitcoin ontdekken: De technologie achter bitcoin, eenvoudig uitgelegd. Dit boek werd mij aangeraden door een collega uit de industrie en verrassend genoeg kende ik deze nog niet. “Wat is bitcoin?” is de titel van het eerste hoofdstuk in het boek.
De essentie van bitcoin
De eerste pagina’s leggen voor mij gelijk de essentie van bitcoin vast. Hetgeen wat een ieder van ons enthousiast zou moeten maken. Bitcoin biedt een alternatief voor centraal gestuurd, digitaal geld.
- Een digitaal bezit met een beperkt, vooraf bepaald en onveranderlijk aanbod. Dit staat in schril contrast met bankbiljetten en hun digitale varianten uitgegeven door overheden en centrale banken, waarvan de hoeveelheid zich onvoorspelbaar blijft vermeerderen.
- Een netwerk van met elkaar verbonden computers, het zogenaamde bitcoinnetwerk, waar iedereen aan kan deelnemen door een bepaalde software op hun computer te installeren. Dit netwerk maakt het mogelijk om bitcoins uit te geven, de eigendomsrechten ervan te traceren en transacties tussen deelnemers uit te voeren. Dit alles zonder de tussenkomst of het vertrouwen in bemiddelaars zoals banken, betalingsdiensten of overheidsinstellingen.
- De bitcoincliëntsoftware, een stukje computercode die iedereen kan gebruiken om deel uit te maken van het netwerk. Deze software is open-source, hetgeen betekent dat iedereen de werking ervan kan inzien en kan bijdragen aan nieuwe functies en verbeteringen.
Een alternatief systeem
Bitcoin is een netwerk van computers die de bitcoincliëntsoftware draaien.
Het is ontzettend bijzonder als je hierover nadenkt. Bijna iedereen maakt gebruik van het fiat netwerk en de fiat rails om het zo maar te zeggen.
Hierbij bepalen zij wie er mee mag doen (bankrekening krijgt), welke transacties er door mogen en niet, wie er goed is voor een lening etc. Daarnaast hebben ze de macht om uit het niets extra tokens te creëren die worden gebruikt binnen dit netwerk (geldcreatie). De geschiedenis leert ons dat niemand het kan weerstaan om deze macht uiteindelijk te misbruiken. Een logische vraag is: Waarom ligt de macht op geldcreatie bij een centrale partij?
Economen laten er allerlei theorieën op los waarom de geldhoeveelheid flexibel moet zijn en waarom inflatie (lees het verruimen van de geldhoeveelheid) goed is voor de economie. Het is mij nog steeds niet duidelijk waarom we niet zouden willen dat ons kopje koffie goedkoper in plaats van duurder wordt. Ik heb hier ook nog nooit overtuigend bewijs voor gehoord. In mijn optiek is het doel van al deze theorieën om dit ONEERLIJKE SYSTEEM zo lang mogelijk in stand te houden. Wie wil er nou niet geld kunnen creëren zonder enige tegenprestatie?
Maar zonder alternatief moet je helaas meedoen volgens de regels van het fiat spel. Sta vandaag even stil bij het feit dat er nu een alternatief systeem is bedacht waarbij een ieder kan zeggen:
“Ik speel niet meer mee volgens jullie regels, maar ik stap over naar een ander systeem”
Een systeem:
• Waarbij iedereen volgens dezelfde regels moet spelen.
• Waar iedereen aan kan deelnemen.
• Waar niemand uit het niets extra tokens kan creëren.
• Waar de tokens weer de functie van waardeopslag kunnen vervullen. *De basis om goed geld te kunnen zijn!
De gemiddelde levensduur van fiat geld is 27 jaar. Inmiddels zijn we meer dan 50 jaar bezig met het huidige fiat experiment en het ziet er niet goed uit. Gelukkig is er de mogelijkheid om te kiezen. Ik geloof dat de meerderheid zal kiezen voor een OPEN, TRANSPARANT en EERLIJK systeem. Want eerlijkheid duurt het langst!
Wekelijks schrijft Bitcoin deskundige Rick Hutting een weekendcolumn over het onderwerp. Je kunt je aanmelden voor zijn gratis dagelijkse online nieuwsbrief door hier te klikken . Daarnaast kun je hem ook volgen op Linkedin.
The post Weekendcolumn: Wat is Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.