Als iets ons elke dag raakt, dan is het wel de inflatie. Zo’n beetje alles is het afgelopen jaar flink duurder geworden. Er zijn verschillende theorieën die wijzen op de beschikbaarheid van goedkoop geld als een van de belangrijkste redenen van de huidige inflatie. Hoe lager de rente, des te goedkoper het geld.
Maar wat als de rente weer stijgt? Wat voor invloed heeft dat op de koersen van crypto? Er komt dan minder nieuw geld op de markt, wat betekent dat er minder geld beschikbaar is om te investeren. In de laatste nieuwsbrief van investeringsbedrijf Pantera delen analisten Dan Morehead en Joey Krug hun gedachten over de impact van hogere rentes op de cryptokoersen de komende maanden.
Centrale banken zijn aan zet
Op ons continent worden de rentetarieven bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het hoofd van de ECB staat Christine Lagarde, en zij heeft de inflatie vooralsnog niet aangevochten met hogere rentes. Verwacht wordt dat de ECB volgende maand de situatie nog eens onder de loep neemt, eventuele renteverhogingen zouden dan op zijn vroegst in maart geïmplementeerd kunnen worden.
Aan de andere kant van de oceaan bepaalt de Amerikaanse FED over eventuele renteverhogingen. Deze Amerikaanse centrale bank heeft sinds de coronacrisis al meerdere keren aan de knoppen gedraaid om de rente te verhogen. In de februari-editie van nieuwsbrief Pantera Blockchain Letter gaan analisten Krug en Morehead in op de impact van rente op de cryptomarkt.
Geen effect meer op cryptocurrency
Krug denkt dat de komende vijf renteverhogingen inmiddels zijn meegenomen in de huidige prijzen. Dit betekent dat bijvoorbeeld de markt eventuele paniek of euforie over renteveranderingen al zijn effect heeft gehad op de bitcoin koers. Hij zegt:
“Onze macro-visie hier is dat crypto zeker werd geraakt door veel nieuws over de renteverhogingen die de Fed van plan is door te voeren. Maar op dit moment denken we dat het grotendeels is ingeprijsd. Vanaf vandaag prijst de markt ongeveer vijf renteverhogingen in.“
Crypto heeft 70 dagen nodig
Volgens Krug correleert crypto 70 dagen met de traditionele markten, daarna gaat het zijn eigen weg.
“Maar als je specifiek naar crypto kijkt, wanneer de traditionele macromarkten dalen, heeft crypto de neiging ermee te correleren voor een periode van ongeveer 70 dagen, dus iets meer dan twee maanden, en dan begint het zijn correlatie te verbreken. En dus denken we dat crypto de komende weken zal loskoppelen van traditionele markten en weer zelfstandig gaat handelen.“
Klein maar fijn
Juist doordat de cryptomarkt klein is vergeleken met andere markten, kan crypto zich ontworstelen aan het geweld op de traditionele markten, aldus Krug. Hij zegt dat een rente-aanpassingen van een paar tienden van een procent nauwelijks invloed heeft op een markt die per jaar met factor vijf groeit.
“Onze mening is dat de markten de komende weken zal ontkoppelen en dat crypto weer onafhankelijk zal handelen. Het is mijn persoonlijke mening dat 2.200 dollar voor ethereum waarschijnlijk de bodem was.”
Blockchain is beste activaklasse
De CEO van Pantera Dan Morehead gaat verder:
“Zodra mensen een beetje tijd hebben om hierover na te denken, zullen ze zich realiseren dat als je naar alle verschillende activaklassen kijkt, blockchain de beste relatieve activaklasse is in een omgeving met stijgende koersen.“
Morehead spreekt ook over het effect van rente:
“De meeste activaklassen worden direct beïnvloed door het effect van stijgende rentes. Obligaties, uiteraard, als de rente stijgt, dalen de prijzen. Ik denk dat obligaties zullen worden afgemaakt. De meeste andere dingen, zoals aandelen, hebben kosten die je er nog van af moet halen, wat lagere prijzen inhoudt als de opbrengsten hoger zijn. Dat geldt ook voor onroerend goed en de meeste andere soorten activa.“
Vervolgens vergelijkt hij cryptocurrency met goud.
“Blockchain is juist niet op cashflow gericht. Het is als goud. Het kan zich op een heel andere manier gedragen dan op rente gerichte producten. Ik denk dat als alles is gezegd en gedaan, investeerders een keuze zullen krijgen: ze moeten ergens in investeren, en als de rente stijgt, zal blockchain het meest aantrekkelijk zijn…“
Sterke rally binnen paar weken
Morehead denkt dat de koersen op dit moment laag zijn, en dat er een grote stijging aankomt.
“Dat garandeert niet dat de koers volgende week niet naar beneden gaat. Het garandeert niet dat het volgende maand, of wanneer dan ook, niet veel meer zal dalen, maar het betekent alleen dat de kans erg groot is dat de markten extreem zijn en relatief snel zullen herstellen … Ik denk dat het weken of een paar maanden duurt totdat we een sterke rally hebben. We zijn behoorlijk bullish op de markt en we denken dat de prijzen relatief laag zijn.“
The post Welk effect heeft renteverhoging op bitcoin en cryptocurrency? appeared first on BTC Direct | Nieuws.