In een gezamenlijk onderzoek hebben het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) de G20 voorgesteld om een grensoverschrijdend netwerk van CBDC’s op te zetten. Volgens het onderzoek moet dit ondersteund worden door efficiënte technologische integratie en proactieve internationale samenwerking.
Van belang voor wereldeconomie
CBDC staat voor central bank digital currency’s, ofwel de crypto’s van de centrale banken. Volgens het onderzoek zijn CBDC’s van groot belang voor de wereldeconomie.
Veel centrale banken zijn al bezig met de ontwikkeling van een CBDC, of doen er op zijn minst onderzoek naar. Dit internationale rapport richt zich vooral op de rol van CBDC’s op wereldschaal, en hoe verschillende CBDC’s elkaar kunnen versterken. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van wat centrale banken onderzoeken, die kijken alleen binnen de eigen grenzen.
Een grote reset
Als de uitrol van CBDC’s slim wordt aangepakt, geloven het IMF, de Wereldbank en de BIS dat dit het wereldwijde financiële systeem van een schone lei zou kunnen voorzien. Een soort reset zeg maar. Als ze het grootst aanpakken zou je het zelfs een big reset kunnen noemen.
Wereld komt nu te kort
Het rapport schetst een somber beeld van het huidige systeem als het gaat om grensoverschrijdende betalingen. Dit wordt geteisterd door lange transactietijden en hoge kosten als gevolg van een buitensporig aantal tussenpersonen die actief zijn in verschillende tijdzones in het proces.
Bovendien zijn grensoverschrijdende geldstromen vaak ondoorzichtig en moeilijk te traceren, wat een probleem vormt voor de uitvoering van antiwitwaspraktijken (AML) en de bestrijding van de financiering van terrorisme (CFT). In het afgelopen decennium heeft de verzwakking van grensoverschrijdende bankrelaties ervoor gezorgd dat sommige landen moeite hebben om volledig te integreren in het wereldwijde financiële systeem.
Zelfde angst als voor bitcoin
Het rapport kijkt naar de voordelen die CBDC’s kunnen bieden voor meer efficiëntie en verbeterde economische integratie, en bekijkt de mogelijke risico’s (en kansen) voor wereldwijde macrofinanciële implicaties. Denk hierbij aan de potentiële impact op het vermogen van landen om hun wisselkoersen te beheren.
De angst die centrale banken en overheden hebben voor bitcoin, is dezelfde angst die centrale banken onderling hebben. Als iedereen in een land zomaar elke CBDC kan gebruiken, wordt de invloed van centrale banken op het eigen monetaire beleid ondermijnt. Volgens het rapport brengt dit risico’s met zich mee voor zowel de ontvangende als de uitgevende centrale banken.
Het rapport raadt dus aan dat alle CBDC’s met elkaar geïntegreerd moeten worden en moeten streven naar uniformiteit, om risico’s te beperken. Een van de voorgestelde maatregelen is het invoeren van limieten op buitenlandse CBDC-bezit of -overdrachten.
BIS noemt CBDC zelf controle
Alle woorden ten spijt, hoe mooi ze dit ook weten te verpakken, uiteindelijk draait het maar om één ding: controle. Daarvoor hoef je ons niet te geloven, luister maar naar Agustín Carstens, de baas van de BIS.
Head of the central bank of central banks says Central banks will have total control of how you spend your money.
— DeFiant Rabbit (@Leve_raged) July 8, 2021
The post Wereldbank, BIS en IMF pleiten bij G20 voor cryptocurrency van Centrale Banken appeared first on BTC Direct | Nieuws.