Everyone expects Yield Curve Control.
But Japan already tried YCC and look at what it got them.
A spectacular bond market implosion happening right in front of us.
Now every Japanese bank, pension fund, and insurance company that trusted the Bank of Japan is holding a massive… pic.twitter.com/qQyuwEfWv2
— Stack Hodler (@stackhodler) May 21, 2025
Tegelijkertijd verhoogde Moody’s het risico op Amerikaanse staatsschulden met een downgrade van AAA naar AA1. Langlopende staatsleningen raken uit de gratie, en dat heeft mogelijk grote gevolgen voor de wereldeconomie.
Waarom is dat problematisch?
Langlopende staatsobligaties zijn het fundament onder veel andere vormen van krediet. Hypotheken, bedrijfsleningen en lokale overheidsobligaties worden vaak afgeprijsd tegen deze “veilige” langetermijnrente. Als die basis wegvalt, wordt lenen duurder voor iedereen, en dat drukt op een economie.
De reden voor de terugtrekkende kopers is eenvoudig: vertrouwen.
Wie een 30-jarige staatsobligatie koopt, moet erop kunnen rekenen dat de overheid erin slaagt om de inflatie onder controle te houden, dat ze hun financiën op orde hebben, en dat ze de munt niet opzettelijk moeten verzwakken om de economie draaiende te houden.
Dat vertrouwen is de afgelopen jaren flink afgenomen. Amerikaanse en Japanse beleggers kregen te maken met geldontwaarding, abrupte beleidswijzigingen en geopolitieke risico’s. Alles bij elkaar maakt dat beleggers steeds minder happig om kapitaal aan de overheid te lenen, zeker als het gaat over een langere periode.
Japan kan Amerika laten wankelen
Japan is een interessante casus. De centrale bank besloot vorig jaar minder staatsobligaties op te kopen, waardoor de markt weer iets te zeggen kreeg over de rente van Japanse staatsleningen.
Met een inflatie van 3,6% is een rente van 3,1% op een 30-jarige lening simpelweg onaantrekkelijk. Op 28 mei volgt een veiling van 40-jaars obligaties, en de verwachting is dat ook daar kopers zullen wegblijven, tenzij de rente stijgt.
Deze “buyers strike” beweegt Japanse beleggers, zoals pensioenfondsen en banken, om hun geld terug te halen uit het buitenland. Ze hoeven minder risico te nemen voor een aantrekkelijk rendement op eigen bodem. Dat zorgt voor kapitaalstromen richting de yen en weg van Amerikaanse staatsobligaties. En dat is geen detail: Japan is de grootste buitenlandse houder van Amerikaanse staatsschuld.
Als ook Japan begint met het verkopen van Amerikaanse staatsleningen, naast China en private partijen, zal de rente op 30-jarige Amerikaanse obligaties moeten stijgen om kopers te vinden. Dat raakt direct de VS-hypotheekmarkt, die afhankelijk is van vaste 30-jarige leningen. Hypotheekrentes van 8 tot 10% zouden woningbezit nog onbereikbaarder maken dan het al is.
Een unieke dreiging hangt dus boven het wereldwijde financiële systeem. Niet door een crisis in de banken, maar door het simpele feit dat niemand nog 30 jaar lang vertrouwen durft te hebben in overheidsbeleid.
En de enige oplossing lijkt de geldprinter, maar dat is natuurlijk altijd een tijdelijke oplossing. Voor een echte oplossing moet de economie sneller groeien dan de wereldwijde schuldenberg, maar dat oogt op dit moment nog onwaarschijnlijk.
Voor bitcoin zou dit, gemeten in Amerikaanse dollars en andere overheidsmunten, weleens goed kunnen uitpakken op de langere termijn. Dit is immers waarvoor de digitale munt gebouwd is.