Een studie van de Atlantic Council, gepubliceerd op donderdag, toonde aan dat 134 landen, of 98% van het mondiale bruto binnenlands product (BBP), momenteel de mogelijkheid van een centrale bank digitale valuta (CBDC) onderzoeken. Dit aantal is gestegen van slechts 35 sinds mei 2020.
Op dit moment bevinden 68 landen zich in een vergevorderd stadium van verkenning, wat ontwikkeling, pilot- of lanceringfasen omvat. Opmerkelijk is dat de meeste G20-landen, met uitzondering van Argentinië, zich in een vergevorderd stadium bevinden, waarvan er 11 al in de pilotfase zitten. Deze landen zijn onder andere Brazilië, Japan, India, Australië, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Rusland en Turkije.
In tegenstelling hiermee zijn de ontwikkelingen met betrekking tot een retail CBDC in de VS gestopt. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, heeft onlangs aan de Senaatscommissie bankzaken medegedeeld dat de Fed momenteel geen onmiddellijke plannen heeft om een dergelijke valuta in te voeren. “Mensen hoeven zich geen zorgen te maken over een centrale bank digitale valuta. Niets dergelijks staat binnenkort op het punt te gebeuren,” zei hij.
Wetgevers hebben bezorgdheid geuit over de privacy van Amerikaanse burgers, wat de inspanningen om de digitale dollar in te voeren heeft bemoeilijkt.
De digitale yuan van China (e-CNY) valt op als het grootste CBDC-pilootproject wereldwijd. Met zijn wijdverbreide adoptie heeft de e-CNY 260 miljoen wallets bereikt in 25 steden.
Ondertussen werkt de Europese Centrale Bank (ECB) actief aan de ontwikkeling van de CBDC en streeft naar een lancering in 2025. Dit omvat het uitvoeren van praktische tests en proeven om de functionaliteit en veiligheid van de digitale euro te waarborgen.
Op dit moment hebben slechts drie landen met succes een CBDC gelanceerd: de Bahama’s, Jamaica en Nigeria. De Oost-Caribische Valuta Unie, bestaande uit 8 landen, ondervond technische problemen met haar DCash-initiatief en heeft bijgevolg de beschikbaarheid ervan opgeschort. De unie is nu bezig met het ontwikkelen van een nieuw pilootprogramma.
Op dit moment heeft geen enkel land onder de BRICS-naties (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) er een volledig gelanceerd. In plaats daarvan bevinden deze landen zich in de pilotfase. Bovendien onderzoeken nieuwe BRICS-leden zoals Saoedi-Arabië, Iran en de VAE ook grensoverschrijdende wholesale CBDC’s. Opmerkelijk is dat BRICS actief de ontwikkeling van een alternatief betalingssysteem voor de dollar heeft bevorderd sinds vorig jaar.
Na de Russische invasie in Oekraïne is er een opmerkelijke toename geweest in de ontwikkeling van grensoverschrijdende wholesale CBDC’s. Momenteel zijn er 13 grensoverschrijdende wholesale CBDC-projecten gaande. Met name mBridge, dat China, Thailand, de VAE en Hong Kong verbindt, staat op het punt een nieuwe fase in te gaan en zich dit jaar uit te breiden naar 11 extra landen.
Het bericht Wereldwijde toename in verkenning CBDC laat VS achterlopen verscheen eerst op CryptoBenelux.