De koers van Bitcoin kan blijven stijgen, maar volgens een nieuwe studie van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn het vooral de vroege investeerders die hiervan profiteren. Jij en ik, de gewone mens die niet samen met Satoshi Nakamoto in de zandbak speelden, schieten er volgens deze studie weinig mee op.

Sterker nog, volgens de ECB kan een stijgende Bitcoin koers de samenleving zelfs schaden.

Alleen de vroege vogels profiteren

In de analyse van 12 oktober leggen ECB-economen Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf uit waarom. Zij stellen dat Bitcoin oorspronkelijk bedoeld was als een wereldwijd betalingssysteem. Maar die droom is mislukt. In plaats daarvan is Bitcoin nu vooral een speculatieve investering, iets waarvan veel mensen hopen dat de waarde eindeloos blijft stijgen.

Maar Bitcoin is geen aandeel, obligatie of huis dat rente of huur oplevert. Het levert geen cashflow op en kan niet productief worden gebruikt zoals bijvoorbeeld goud of olie. Daarom zeggen de onderzoekers dat de meeste methodes om de ‘echte’ waarde van een investering te berekenen niet werken voor Bitcoin.

Banner Bitcoin 1

Het idee dat de waarde van Bitcoin oneindig blijft stijgen, kan gevaarlijk zijn, waarschuwt de ECB. De winnaars?

Dat zijn vooral de mensen die er vroeg bij waren en hun munten op het juiste moment verkopen. Zij kopen dan dure auto’s (denk aan de vaak genoemde ‘Lambo’), horloges of huizen met het geld dat ze van de nieuwkomers krijgen. De late instappers of mensen die helemaal geen Bitcoin hebben, betalen dus uiteindelijk de rekening.

Een zero-som spel

De ECB vergelijkt Bitcoin met een ‘zero-som spel’: wat de een wint, verliest de ander. De economie groeit niet van Bitcoin, er wordt geen extra welvaart gecreëerd. Het geld dat de vroege investeerders opstrijken, komt volgens de ECB van de mensen die later instappen of helemaal niet meedoen.

Hierdoor kan de ongelijkheid in de samenleving toenemen. En dat kan leiden tot serieuze problemen, zoals het ondermijnen van de sociale samenhang, stabiliteit en zelfs de democratie.

Politiek en Bitcoin

Het rapport werpt ook een kritische blik op politici en hun houding ten opzichte van Bitcoin. Zo heeft voormalig president Trump Bitcoin gepromoot in zijn campagne voor de verkiezingen van 2024.

Maar, zeggen de onderzoekers, hij heeft nooit duidelijk gemaakt waarom Bitcoin zoveel waard zou moeten zijn.

Voorstanders van Bitcoin, vooral de vroege investeerders, hebben er volgens het rapport belang bij om de prijs hoog te houden. Maar zij die geen Bitcoin hebben, zouden juist baat hebben bij regelgeving om te voorkomen dat de prijs blijft stijgen.

Verzet tegen het rapport

Het rapport heeft al flink wat kritiek gekregen, vooral uit de cryptowereld. Volgens Bitcoin-analist Tuur Demeester is dit het meest “agressieve” rapport dat hij ooit heeft gezien van een officiële instantie. Hij suggereert dat de centrale banken Bitcoin nu echt als een bedreiging zien en er alles aan willen doen om het te stoppen.

Hoe dit allemaal gaat uitpakken, blijft nog de vraag. Wat wel duidelijk is, is dat de discussie over Bitcoin steeds feller wordt en dat het niet alleen meer draait om winsten, maar volgens de ECB ook om grotere maatschappelijke gevolgen.

The post Wie profiteert eigenlijk als Bitcoin stijgt? Volgens de ECB zijn dat niet jij en ik appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!