De financiële wereld staat op een kantelpunt. Dat zegt Willem Middelkoop in de nieuwste podcast van Michaël van de Poppe. De bekende macro-investeerder, auteur van ‘The Big Reset’ en oprichter van het Commodity Discovery Fund, ziet duidelijke signalen dat het huidige financiële systeem op z’n laatste benen loopt. En in dat scenario speelt bitcoin volgens hem een hoofdrol.
Historisch keerpunt op komst
Volgens Middelkoop komt het huidige systeem tot een natuurlijk einde:
Na 80 jaar dollar hegemonie is het klaar. Net zoals het Romeinse rijk ooit implodeerde, loopt de VS nu tegen haar limieten aan.
De schulden zijn te hoog, het vertrouwen daalt en centrale banken hebben nog maar één truc over: geld bijdrukken. Dat leidt tot een ‘debasement’ van fiatgeld (de waarde van geld neemt af) en dat zien we terug in de goud- én bitcoin koers.
Bitcoin als digitale goudstandaard
Bitcoin steeg onlangs door de $100.000-grens, en volgens Middelkoop is dat nog maar het begin:
Ik tweette jaren geleden dat bitcoin naar $100.000 zou gaan. Nu zeg ik: $1 miljoen vóór 2030.”
Toch is hij voorzichtig: een dergelijke stijging komt niet zonder gevolgen.
Als bitcoin naar een miljoen gaat, betekent dat dat het vertrouwen in fiat compleet weg is. Dat heeft gevolgen voor de hele samenleving.
Instellingen bewegen mee
Hoewel centrale banken bitcoin voorlopig links laten liggen, ziet Middelkoop een duidelijke trend:
Wij hebben bitcoin dit jaar toegevoegd aan ons fonds – gereguleerd, via ETF’s. Net als de Noorse en Zwitserse centrale banken, die indirect via aandelen zoals MicroStrategy instappen.”
Bitcoin is volgens hem nu officieel een serieuze asset class.
De rol van goud en zilver
Toch blijft goud Middelkoops specialisme. Hij verwacht dat goud de komende jaren naar $6.000 kan stijgen en zilver zelfs nog veel harder:
Zilver is 100 keer goedkoper dan goud, historisch gezien hoort dat 10 of 15 keer te zijn. We zijn bijna door de wereldwijde zilvervoorraad heen.
De komende jaren
Willem Middelkoop is duidelijk: de komende jaren draaien om verandering. Inflatie, schulden en geopolitieke spanningen dwingen investeerders om te kiezen. En wie nu al posities opbouwt in bitcoin, goud of zilver, kan daar volgens hem flink van profiteren.
Maar, waarschuwt hij:
Dat bitcoin naar een miljoen kan, betekent niet dat alles goed gaat. Integendeel: dat betekent dat er iets heel fundamenteels is misgegaan.
Memecoin-markt ontploft – en Nederlanders krijgen 1 miljoen PEPE gratis
De interesse in memecoins groeit razendsnel, en PEPE staat daarbij in de spotlights. Nieuwe gebruikers ontvangen deze week 1 miljoen PEPE gratis bij hun eerste aanmelding of aankoop van OKX. Meedoen kost één minuut en is gratis.
Meld je gratis aan en ontvang 1 miljoen PEPE gratis
[primary_button url=”https://www.okx.com/nl/campaigns/cryptoinsiders?channelid=PEPECI” text=”📈 1 miljoen PEPE pakken” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]