Het is al een discussie die jarenlang bestaat binnen de wereld van cryptocurrencies. Stablecoins en de vraag of dergelijke tokens wel genoeg ondersteuning hebben in de vorm van de achterliggende valuta die zij representeren.
Stablecoins zijn tokens die direct worden gelinkt aan de prijs van de onderliggende valuta. Zo hebben stablecoins die zijn gekoppeld aan de dollar vrijwel exact dezelfde prijs als de dollar.
De uitgevers van stablecoins moeten in de basis voor elke $1 aan tokens ook een daadwerkelijke Amerikaanse dollar ter ondersteuning hebben. In het verleden heeft dit voor veel fear, uncertainty & doubt (FUD) gezorgd omtrent de grootste stablecoin Tether, maar ook kleinere stablecoins zoals USDC kampen met deze vraag.
Coinbase geeft helderheid
De stablecoin USDC wordt door het FinTech bedrijf Circle uitgegeven. Ook zit de grote amerikaanse exchange Coinbase achter dit project. Voorheen werd altijd gesteld dat de ondersteuning van USDC door Circle in orde was. Er zouden genoeg Amerikaanse dollars ter ondersteuning van de stablecoin beschikbaar zijn.
Nu blijkt dat dit niet het geval is. Coinbase heeft namelijk op de website deze claim verwijderd. Circle blijkt helemaal niet alle USDC tokens te kunnen ondersteunen met Amerikaanse dollars.
In plaats daarvan heeft Circle slechts 60% van de totale marktkapitalisatie van USDC in Amerikaanse dollars. Ongeveer een kwart bestaat uit certificaten en U.S. Treasury effecten. De rest zijn voornamelijk bedrijfsobligaties.
Overheidsinstanties houden stablecoins nauwlettend in de gaten
Overheden en instanties in de Verenigde Staten zijn niet altijd te spreken over stablecoins en de gigantische groei die deze tokens doormaken. Zo liet een tijdje terug de president van de Amerikaanse centrale bank, Eric Rosengren, nog weten dat zij stablecoins zien als een mogelijke dreiging voor de stabiliteit van het financiële systeem.
Ook voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (FED), Jerome Powell, stelde richting het Amerikaanse congres in juli dat stablecoins een gevaar kunnen vormen voor zowel investeerders als de overkoepelende economie.
Het lijkt er dan ook op dat regulatie omtrent stablecoins in het land niet te vermijden is. Het is te hopen dat uitgevers van stablecoins zoals Tether en Circle zich netjes aan de regels houden, anders kunnen de gevolgen stevig zijn.
The post Analyse: Worden stablecoins wel echt ondersteund door onderliggende valuta? Vaak niet, zo blijkt nu
appeared first on Crypto-Insiders.