Het zal je vast niet zijn ontgaan, Shiba Inu is een van de grootste hypes van de afgelopen twee jaren en is ook verkrijgbaar in crypto-app BLOX. Ondertussen groeit het cryptoproject lekker door en dient de volgende fase zich aan: de release van Shibarium.
Shibarium is een tweede laag die wordt gebouwd over de blockchain. Het doel is om het Shiba Inu-ecosysteem te verbeteren door snellere transacties tegen lagere kosten aan te bieden, naast andere belangrijke verbeteringen. Er zijn echter nog veel vragen over de release en het nut van Shibarium.
Wat is het idee achter Shibarium
Op dit moment draait de token van Shiba Inu op de blockchain van Ethereum, ze hebben (nog) geen eigen blockchain. De blockchain van Ethereum kent veel voordelen, maar ook nadelen, waaronder een laag aantal transacties per seconde en schaalbaarheid.
Daarom zijn er verschillende tweede lagen gebouwd bovenop de blockchain van Ethereum. Voordat we verder gaan moeten we uitleggen wat deze lagen precies zijn en hoe dit het schaalprobleem kan verhelpen.
Wat is een tweede laag?
Als we het hebben over een blockchain, dan wordt hier de eerste laag mee bedoeld, of de basislaag of hoofdketen. Een tweede laag verwijst naar een secundaire keten die hier bovenop is gebouwd. Er kunnen meerdere secundaire ketens zijn, en deze worden allemaal tweede lagen genoemd.
Layer-2’s zijn zogenaamde schaaloplossingen, een technologie die een blockchain op meerdere manieren kan verbeteren, maar ze delen allemaal het hoofddoel om netwerkcongestie op de hoofdlaag te verminderen. Denk aan een file op de snelweg, waar auto’s worden omgeleid via andere wegen om de drukte te vermijden.
Shiberium en proof of stake
Een goed werkende tweede laag op Ethereum is Polygon. Hierbij worden transacties van Ethereum verplaatst naar de tweede laag van Polygon. Transactiegegevens worden in batches weer teruggezonden naar de hoofdblockchain van Ethereum.
Tweede lagen gebruiken bijna altijd hetzelfde consensusmechanisme als de hoofdblockchain. Shiberium zal daarom gebruik maken van proof of stake, net als Ethereum. Dit betekent dat het gebruikers zullen zijn die een deel van hun tokens inzetten om een validator (node) te worden.
Een node zal de status van de blockchain verifiëren om transacties te verwerken, in plaats van dat miners hardware gebruiken die enorme hoeveelheden elektriciteit verbruiken. Al deze nodes zijn verspreid over de hele wereld en dit zorgt ervoor dat de blockchain decentraal is.
Hoe werkt Shibarium?
Shibarium zal samenwerken met Ethereum om transacties op het Shibarium-ecosysteem te verwerken. Er zal een groot deel van de transactiebelasting nodig zijn die het Shiba Inu-ecosysteem momenteel naar Ethereum brengt om het op de Shibarium-keten te verwerken.
Verder zal deze tweede laag bestaande Shiba Inu tokens uit de circulatie halen om het aanbod te verminderen en de koers te helpen verhogen. Dit wordt een tokenburn genoemd, de muntjes worden digitaal verbrand (in werkelijk worden ze verzonden naar wallets waar niemand toegang tot heeft).
Er zijn in totaal 999,999 biljoen Shiba Inu tokens gemaakt, hiervan zijn inmiddels 410 biljoen tokens verbrand, ofwel 41% is uit de roulatie gehaald.
Wanneer wordt Shibarium gelanceerd?
Er is geen officiële releasedatum voor Shibarium op het moment van schrijven. Volgens de officiële blogpost werken ontwikkelaars sinds april 2022 aan het project, maar er zijn geen updates over de ontwikkeling ervan.
Wat wel bekend is, is dat het project de Testnet-fase zal ingaan via een openbare bèta die kort na de release zal volgen.
Met andere woorden, er is veel werk op de achtergrond, maar nog niets officieel. Met het Testnet kunnen ontwikkelaars de tools bouwen en testen die nodig zijn voor interacties met eindgebruikers, zoals token-overdrachtsbruggen, wallets, blokverkenners en meer.
Wellicht wordt Shibarium een van de grote verhalen van 2023.
The post Wordt 2023 het jaar van Shiba Inu? Alles over Shibarium appeared first on BLOX | Nieuws.