Worldcoin is al sinds de introductie in de zomer van 2023 een enorm controversieel project. De ontwikkelaars proberen een soort universal basic income (UBI) uit te geven en tegelijkertijd het verschil tussen ‘echte’ mensen en bots op het internet duidelijk te maken, maar de uitvoering hiervan ligt wat ingewikkeld. Tot overmaat van ramp wordt het project nu beschuldigd van oplichting.

Worldcoin draait tokendump terug

De bijbehorende token van het Worldcoin-netwerk heet eveneens worldcoin (WLD). Afgelopen juni gaven de ontwikkelaars voor honderden miljoenen dollars aan worldcoin vrij, en in juli volgde een bijna net zo’n groot bedrag. In totaal wilden de ontwikkelaars 80% van alle tokens beschikbaar stellen over een periode van 3 jaar. Zelfs voor een jong blockchainproject is dat percentage gigantisch, ook over een tijdsbestek van 3 jaar.

Maar afgelopen dinsdag kondigde WLD aan dat dit vrijgeven over een periode van 5 jaar zou gebeuren. De 2 extra jaren zou gunstig zijn voor de koers van de token, en dat is terug te zien in de worldcoin koers. Gemeten vanaf de lokale bodem van eind vorige week tot de top van afgelopen woensdag is de koers gestegen met ongeveer 80%.

Ook dit heeft weer geleid tot protest uit crypto-land. Nadat de achterban ontdekte dat in juni en juli een enorme hoeveelheid WLD beschikbaar gesteld zou worden, daalde de koers met ruim 60%. Inmiddels is deze weer aanzienlijk hersteld, waardoor de ontwikkelaar van Worldcoin, Tools for Humanity (TFH) wordt beschuldigd van marktmanipulatie.

Door het uitstellen van de deadline komen er direct minder tokens op de markt, terwijl investeerders juist uitgingen van een ‘ingeprijsde’ tokenuitgifte. Op sociale mediaplatform X zet de handelaar en marktanalist DeFi^2 (@DefiSquared) de feiten uitgebreid op een rijtje. Een enorm deel van de handelaren zou uit Zuid-Koreaanse retail-investeerders bestaan, die misschien niet goed begrijpen wat er gebeurt. Op X noemt de bekende handelaar en onderzoeker ZachXBT Worldcoin de ‘grootste scam van de bullmarkt’.

Worldcoin controversieel: gebrekkige privacy

Het project was direct na de publieke introductie van het netwerk al controversieel, omdat het de privacy van gebruikers niet goed genoeg in acht zou nemen. Hierdoor hebben overheden uit verschillende landen een verbod uitgebracht op het project. Als reactie hierop heeft Tools for Humanity onlangs zijn privacybeleid aangepast. Zo zou het stoppen met het verzamelen van gebruikersgegevens.

Het bericht Worldcoin beschuldigd van mega-oplichting na 80% koersexplosie verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!