‘Zachte landing’ voor economie VS niet waarschijnlijk

Simpel taalgebruik is niet iets wat overheidsinstituten vaak gebruiken. De overheid heeft namelijk nogal wat te verliezen, dus het moet erg goed opletten wat het allemaal zegt. Maar de pandemie en de hoge inflatie hebben grote gevolgen. Hierdoor heeft Federal Reserve-directeur Jerome Powell een verrassend directe toespraak gehouden.

Hoge inflatie blijft

Het hoofd van de Amerikaanse centrale bank sprak op een forum voor centrale bankiers in Portugal, schrijft CNN. Hij kreeg de vraag of de rappe stijgingen in rentes een recessie in de economie kunnen veroorzaken. Hij antwoordde dat dat niet de bedoeling van de Fed is, maar het is zeker een mogelijkheid. ‘Situaties wereldwijd’ bemoeilijken een zogenaamde ‘zachte landing’, waarbij de inflatie daalt zonder dat het de economie en de banenmarkt te veel raakt.

De economie wordt gedreven door hele andere redenen,’ verklaarde Powell. We weten niet of we teruggaan naar iets dat leek of een beetje leek op wat we voorheen hadden. Naast de door de pandemie in gang gezette problemen met bevoorradingsketens heeft de oorlog in Oekraïne buitengewoon veel bijgedragen aan inflatie van voedsel. Vorige maand heeft de Federal Reserve de rente verhoogd met 0,75%. Dat klinkt misschien niet veel, maar het is de grootste stijging sinds 1994.

‘Er is een risico dat we de rentes te hard laten stijgen, maar de grootste fout die we kunnen maken is als we prijststabiliteit niet terug weten te brengen,’ aldus Powell.

Ook Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) en Andrew Bailey van de Bank of England waren aanwezig. Lagarde verwacht dat we vermoedelijk niet teruggaan naar de periode van lage inflatie van vóór 2020. Ook zij denkt dat de oorlog ‘het landschap waarin we ons bevinden verandert’.

De wereld is nu anders

Het taalgebruik is bijzonder direct. De centrale bankiers geven eigenlijk duidelijk aan dat ze door zullen gaan met het verhogen van de rentes, totdat de inflatie daalt. Dat kan tot een economische crisis leiden, maar de inflatie is dan op zijn minst lager. Toch verwachten ze niet dat de inflatie daalt tot rond het niveau van vóór 2020.

Eigenlijk zeggen ze dat de pandemie en de oorlog de wereld permanent hebben veranderd. Wat er de komende maanden met de inflatie zal gebeuren is nog niet duidelijk, maar het is duidelijk dat de uitkomst hoe dan ook niet makkelijk zal zijn. Voor nu klinkt het niet als goed nieuws voor cryptocurrencies, helaas.

The post Analyse: ‘Zachte landing’ voor economie VS niet waarschijnlijk
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht