Volgens een rapport van FS Insight heeft Zero-knowledge (zk) technologie het potentieel om een aantal sectoren te revolutioneren door een veilige en efficiënte manier te bieden om informatie te verifiëren terwijl privacy en beveiliging behouden blijven. De technologie heeft een breed scala aan toepassingen op het gebied van privacy, beveiliging, schaalbaarheid, interoperabiliteit en soevereine identiteit.
Zk-tech heeft al een product-market fit gezien in gebruiksscenario’s zoals privacy en authenticatie, en men verwacht dat de manieren waarop de technologie wordt toegepast in de loop der tijd zal toenemen. Zero-knowledge proofs stellen één partij namelijk in staat om aan een andere partij te bewijzen dat iets waar is zonder enige informatie prijs te geven.
Volgens het rapport is het ook een veelbelovende manier om Ethereum (ETH) op te schalen naar de massa’s, omdat het duizenden transacties off-chain in één bundelt, wat voor meer efficiëntie zorgt. Protocollen zoals Polygon, Aztec en ZK-Sync hebben inmiddels met succes zero-knowledge technologie geïmplementeerd. Zero-knowledge rollups zijn Ethereum layer 2 protocollen die transacties afzonderlijk van de hoofdblockchain verwerken om de snelheid te verhogen en de kosten te verlagen.
FS Insight zegt dat de mogelijkheid van zk-tech om transacties op de blockchain anoniem te maken het in het vizier van regelgevers en wetshandhavers kan brengen die willen optreden tegen illegale activiteiten zoals witwassen. Daarnaast merkte het rapport op dat regelgevers zich al hebben gericht op Tornado Cash, dat zk-tech gebruikt. Regelgevers zouden zk-tech kunnen blijven aanpakken en anti-witwas- en KYC-maatregelen kunnen toepassen om ervoor te zorgen dat transacties legaal zijn, voegt het rapport toe.
Ondertussen kwam vorige maand het nieuws naar buiten dat de EU zk-tech gaat gebruiken in het ontwerp van de elektronische ID-kaart. Het laatste ontwerp is nog niet beschikbaar gesteld voor het publiek, maar in het persbericht werd gespecificeerd dat EU-burgers volledige controle krijgen over hun gegevens, met de mogelijkheid om te beslissen met wie welke informatie kan worden gedeeld.
De laatste tijd staan zero-knowledge-proofs centraal in de aandacht van onderzoekers als een mogelijk middel om naleving van de regelgeving en privacy in digitale valuta te waarborgen. De Mina Foundation heeft samen met de Duitse Hauck Aufhäuser Lampe bank en het Interdisciplinair Centrum voor Veiligheid, Betrouwbaarheid en Vertrouwen van de Universiteit van Luxemburg een joint paper ongesteld waarin is laten zien hoe de zero-knowledge-proofs konden worden aangesloten op het Europese eIDAS elektronische identiteitssysteem.
Het bericht Zero-knowledge technologie heeft grote potentie, aldus FS Insight verscheen eerst op CryptoBenelux.