Decentralisatie is een van de kernpunten van de crypto-industrie. Met de blockchain technologie als ruggengraat is het blindelingse vertrouwen van een centrale partij niet meer nodig. Binnen de markt van gecentraliseerde cryptobeurzen is er in de loop der jaren echter een ontwikkeling gaande die haaks staat op het basisprincipe van decentralisatie. De grote jongens controleren namelijk een gigantisch deel van de markt. Hoe dit precies zit bekijken we in dit artikel.
Crypto-beursmonopolies
Clara Medalie, onderzoeker bij analysebedrijf Kaiko, liet op 8 september middels een bericht op X, eerder bekend als Twitter, weten dat 90 procent van de liquiditeit op de cryptomarkt geconcentreerd is op slechts 8 gecentraliseerde exchanges.
~90% of #crypto liquidity is concentrated on just 8 exchanges pic.twitter.com/YoEwt4vNmT
— Clara Medalie (@Clara_Medalie) September 8, 2023
Specifiek analyseerde Kaiko de marktdiepte en het marktvolume van de top 20 grootste exchanges en ontdekte dat 8 grootste verantwoordelijk waren voor ongeveer 92 procent van de marktdiepte en 90 procent van het volume.
De marktdiepte verwijst naar de omvang van het orderboek op een cryptobeurs. Een diep orderboek betekent dat er veel orders zijn op verschillende prijsniveaus, wat duidt op liquiditeit en stabiliteit in de markt. Het handelsvolume vertegenwoordigt het totale bedrag dat gedurende een bepaalde periode wordt verhandeld.
Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, neemt volgens Kaiko 64,3 procent van het mondiale spothandelsvolume voor zijn rekening. Daarnaast is het verantwoordelijk voor 30,7 procent van de totale marktdiepte.
Het aandeel van Binance in het spothandelsvolume stond in 2021 nog gelijk aan 28,3 procent. Het totale aandeel van de 8 grootste beurzen is in dezelfde periode minder dramatisch gestegen:, namelijk van 84,1 naar 89,5 procent.
De 8 exchanges in kwestie zijn als volgt (gerangschikt van groot naar klein): Binance, Coinbase, Kraken, OKX, KuCoin, Bybit, Binance US, Bitfinex.
Bedreiging voor de crypto markt?
De data is enigszins schokkend, aangezien het aantal opererende cryptobeurzen gigantisch is. Volgens CoinGecko staat de teller momenteel op 772 verschillende exchanges wereldwijd.
De sterk geconcentreerde markt zou volgens Kaiko kunnen leiden tot een grotere mate van volatiliteit. Een ander probleem dat om de hoek komt kijken, is dat het mogelijke falen van een van deze beurzen een drastisch effect teweeg zal brengen op de gehele markt. Met de implosie van FTX was dit bijvoorbeeld ook het geval.
The post Analyse: Zorgwekkend: cryptomarkt berust op slechts enkele dominante beurzen
appeared first on Crypto-Insiders.