Drie overvallers hebben een bewoner van een pand in het Drentse Drouwenerveen zwaar mishandeld door met een boormachine zijn lichaam toe te takelen. De criminelen drongen het huis van de handelaar in cryptomunten binnen vermomd als leden van een arrestatieteam.

Bitcoinhandelaar H. werd thuis overvallen, in zijn woonboerderij in Drouwenerveen.
Ⓒ Dagblad van het Noorden

Het gebeurt maar zelden dat de politie een volledig ’moordteam’ of Team Grootschalige Opsporing (TGO) op een roof zet. Maar de extreem gewelddadige overval op Tjeerd H. (38) in zijn woning in Drouwenerveen rechtvaardigt deze inzet.

Vijftien politiemensen doen onderzoek naar de overval op zondagavond 10 februari. Het brute geweld past binnen een zorgwekkende trend rond woningovervallen, waarbij criminelen soms ook hoogbejaarde slachtoffers dreigen met het afknippen van vingers of bewoners overgieten met benzine en de doodsbange slachtoffers vervolgens in brand dreigen te steken.

Op die zondag 10 februari rond tien uur ’s avonds hoorde de bewoner een enorme knal bij de voordeur van zijn woning aan het Zuideind. Plots stond hij oog in oog met drie overvallers die vermomd waren met bivakmutsen en kogelwerende vesten met politielogo droegen.

De overvallers bedreigden H. met vuurwapens en haalden vervolgens een zware boormachine tevoorschijn, die ze tegen zijn lichaam zetten. Het vierjarige dochtertje van de man moest toekijken hoe een van de met een Marokkaans accent sprekende berovers de boor liet draaien. De bewoner schreeuwde het uit van de pijn en raakte zwaargewond.

Motief

Na een uur, dat voor de bewoner een eeuwigheid leek te duren, vertrokken de overvallers weer. De daders reden weg in de richting van Buinerveen in waarschijnlijk een Audi A6. Het slachtoffer raakte zwaargewond en moest langdurig behandeld worden in het ziekenhuis. Hij heeft aangifte gedaan, maar is verder onbereikbaar voor commentaar. De impact van de overval op zijn dochtertje was enorm. Ze is elders opgevangen.

De vraag is wat het motief was voor de roof. De politie Noord-Nederland wil daar niets over zeggen. Maar uit onderzoek van De Telegraaf samen met Dagblad van het Noorden blijkt dat de man handelde in cryptomunten, zoals de ’digitale munt’ bitcoin. Bronnen bij de politie bevestigen dit.

Ⓒ DIJKSTRA BV

De beroofde H., zo vertellen dorpsbewoners en blijkt uit uitgebreide research, woonde en werkte eerder in Italië en Thailand. Uit het kadaster blijkt dat de woonboerderij is aangekocht voor bijna een half miljoen euro. Op het pand rust geen hypotheek en de eigenaar staat ingeschreven op een adres in Italië.

Bitcoins

De politie Noord-Nederland treedt niet in details over de marteling die de man heeft moeten doorstaan. „Het maakt allemaal deel uit van het onderzoek. Specifieke details kunnen het onderzoek schaden”, aldus woordvoerder Paul Heidanus. De herkomst van de kogelwerende vesten met politielogo wordt onderzocht. Ze kunnen gestolen zijn, maar ook zelfgemaakt.

Het zou niet de eerste keer zijn dat cryptogeld centraal staat bij een misdrijf. Sinds ongeveer 2012 worden bijvoorbeeld bitcoins veel gebruikt bij de onlineverkoop van drugs. Kopers en verkopers kunnen redelijk anoniem transacties verrichten.

Een man uit Enschede kreeg vorig jaar twee jaar cel voor het witwassen van bijna twee miljoen euro aan bitcoins. Witwassers doen dit tegen een bepaald percentage. De witwassers zijn interessante doelwitten voor criminelen, vanwege de grote hoeveelheid bitcoins die ze hebben. Zij kunnen gedwongen worden hun bitcoins aan de criminelen over te maken. De politie kent ook gevallen waarbij ’wizzkids’ die voor criminelen werkten er vandoor gingen met grote hoeveelheden van de digitale munt.

Bron: Telegraaf
Auteur: Mick van Wely