Onze oosterburen hebben voorspellende gaven. Ze verwachten namelijk dat de crypto koersen meer crashes zullen meemaken en willen daarom alvast strengere regels. Eerlijk is eerlijk, het is en blijft crypto dus crashes zijn onvermijdelijk. Maar of regelgeving daar iets in kan betekenen…
FTX heeft Duitsers aan het denken gezet
Rupert Schaefer, directeur bij de Duitse financiële waakhond BaFin, benoemde het belang van het invoeren van uitgebreide regelgeving binnen de cryptocurrency-industrie. Hij benadrukte dat het recente faillissement van crypto-beurs FTX een herinnering is dat er meer moet worden gedaan op het gebied van toezicht en controle.
‘De insolventie van de crypto-beurs FTX heeft laten zien hoe significante tekortkomingen in het boordsysteem impact kunnen hebben,’ verklaarde Schaefer. ‘FTX was niet de eerste, en het zal niet de laatste crypto-aanbieder zijn die instort.’
Hij gelooft dat de sector alleen het vertrouwen van investeerders en het publiek kan winnen wanneer er duidelijke en geschikte regels van kracht zijn. Volgens Schaefer zijn deze regels essentieel voor het opbouwen van vertrouwen binnen de crypto-industrie.
Crypto en vliegtuigen
Door een parallel te trekken met de luchtvaartregels, vergeleek Schaefer de onzekerheden in de crypto-industrie, zoals het gebrek aan regelgevende duidelijkheid, met ongeïdentificeerde objecten in de lucht:
‘Het is de nachtmerrie van elke piloot: Ongeïdentificeerde vliegtuigen bewegen zich binnen hun luchtruim zonder identificatie en zonder radio-communicatie. Ze houden zich niet aan enige vluchtregels. Geordend luchtverkeer en de veiligheid van passagiers staan op het spel.’
‘Voor ons bij BaFin is het duidelijk: Alleen degenen met een plausibel bedrijfsmodel, voldoende startkapitaal en betrouwbaar leiderschap zullen toestemming van ons krijgen. We nemen regelgevingsnormen serieus.’
Nederland en Duitsland lijken op elkaar
Wat dat betreft, werkt het in Duitsland net als in Nederland: zonder expliciete toestemming (in de vorm van een registratie) mogen cryptobedrijven niet aan de slag. In Nederland lukte het Binance niet om een registratie voor elkaar te krijgen, dus moest zelfs de grootste beurs ter wereld uit ons land vertrekken.
Datzelfde geldt ook voor Binance in Duitsland, daar heeft de beurs hun aanvraag ingetrokken en nu mogen ze van BaFin geen zaken meer doen in het land.
MiCA zal Europa veranderen
Als je de komende maanden meer Europese functionarissen hoort roepen om meer regelgeving in crypto, dan proberen ze je warm te maken voor het Market in Crypto-Assets (MiCA) wetsvoorstel.
Dit wordt een Europese richtlijn die moet gelden in de hele EU. Het doel is om witwassen, maar vooral belastingontduiking tegen te gaan. Politici zullen dit vertalen naar ‘consumentenberscherming.’
Dat klinkt misschien cynisch (en dat is het ook ergens), maar het geeft heel Europa wel duidelijkheid en voor de sector is het goed.
The post Duitsland verwacht meer crypto crashes, wil daarom meer regulering appeared first on BLOX | Nieuws.