De prijsactie is deze week nog niet echt geweldig, maar we mogen hoop putten uit het feit dat de weekkaarsen nog steeds boven de 34.600 dollar (29.083 euro) sluiten. Dit niveau lijkt een goede steun, maar voor hoelang? Laten we er eens op een heel andere manier naar kijken.
De waaier
Na het inzetten van een flinke stijging kun je een lijnen-waaier gebruiken om een terugval te monitoren. We gaan als volgt te werk: We beginnen bij het laagste punt van waar de stijging ingezet is, zie punt 1 in de grafiek hieronder. Dat was 9 september 2020, toen de prijs nog een schamele 10.000 dollar (8.406 euro) was. Dan trekken we vanaf dat laagste punt een lijn door het volgende laagste punt, dat wel hoger moet liggen, zie punt 2. Dit is de onderste rode lijn.
Bij punt 2 starten we een nieuwe lijn (deze is ook nog rood), en die trekken we door het volgende laagste punt en dat wordt punt 3. Vanaf punt 3 trekken we een oranje lijn door naar het volgende punt. Enzovoorts. De kleuren zijn niet belangrijk, maar helpen hier even met overzicht houden. Het eindresultaat van dit lijnenspel zie je in de volgende grafiek. Het is een waaier geworden.
Steun en weerstand
Hoe kunnen deze lijnen ons nu helpen? De lijnen dienen als steun- en weerstandslijnen. We zullen zien dat de prijs regelmatig deze lijnen aanraakt en het kan helpen het moment van herstel te vinden.
Laten we even door de prijshistorie lopen om te zien wat deze lijnen ons geven. In de volgende grafiek hieronder hebben we belangrijke momenten aangegeven en deze benoemen we even.
Historische momenten
Als we de prijsontwikkeling volgen vanaf oktober 2020 zien we dat de prijs na een sterke stijging terugvalt op punt A. Vanaf daar volgt een nieuwe sterke stijging met weer een terugval naar punt B. Dit gaat zo door tot bij punt C, waar de prijs onder de bovenste groene lijn is gezakt en ook al klimt hij door, bij punt D slaagt bitcoin er definitief niet meer in boven de bovenste groene lijn uit te stijgen.
De prijs valt terug naar punt E en probeert zich vast te houden aan de onderste groene lijn. De prijs klimt even langs deze lijn, maar het houdt geen stand en ineens zakt de prijs heel hard naar punt F, wat overeenkomt met de bovenste oranje lijn. Na herhaaldelijke pogingen om boven deze lijn uit te breken zien we bij punt G dat het fout gaat en de prijs helemaal terugvalt naar punt H, wat weer en de onderste oranje lijn is.
Prognose
Wat kunnen we verwachten van deze waaier? We geven twee scenario’s: een bearish (negatief) en een bullish (positief).
Bearish
Bitcoin bevindt zich midden in een strook van de waaier, tussen de oranje lijnen. Mocht de daling inzetten dan kan de onderste oranje lijn steun geven, dat is dan zo rond de 30.000 dollar (25.217 euro). Een oude bekende.
Bullish
Mocht de prijs toch kunnen klimmen dan stuiten we op de bovenste oranje lijn, zo rond de 45.000 dollar (37.825 euro). Alleen als deze doorbroken kan worden en omgezet in steun is er weer kans op herstel.
The post Technische analyse: Bitcoin en de waaier appeared first on BTC Direct | Nieuws.