De Amerikaanse minister van Financiën heeft een voorstel aangekondigd voor een nieuwe belasting op ongerealiseerde vermogenswinsten. Gisteren zei Janet Yellen op CNN dat haar ministerie nieuwe belastingen aan het onderzoeken zijn die de zeer rijken zouden treffen.
.@SecYellen on the proposed tax which would pay for the Build Back Better act: “It’s not a wealth tax, but a tax on unrealized capital gains of exceptionally wealthy individuals.” pic.twitter.com/7JXAysPkxI
— The Hill (@thehill) October 24, 2021
Belasting op ongerealiseerde winst
Onderdeel van een van deze voorstellen is echter een belasting die zou kunnen worden geheven op niet-gerealiseerde winst. Dit betekent dat houders van cryptocurrency of aandelen kunnen worden belast als hun activa in waarde stijgt, ook al hebben ze niet de intentie om deze te verkopen.
Het zou ook kunnen betekenen dat waardestijgingen van onroerend goed kunnen worden belast, zelfs voordat het onroerend goed is verkocht. Dit heet bij ons vermogensbelasting, alleen zijn de regels stukken genuanceerder.
Senator Yellen:
‘Wat wordt overwogen, is een voorstel dat senator Wyden en de financiële commissie van de senaat hebben bekeken en dat een belasting zou heffen op niet-gerealiseerde vermogenswinsten … op liquide middelen die worden aangehouden door extreem rijke individuen, miljardairs. Ik zou dat geen vermogensbelasting willen noemen.’
Vooral de rijken raken
Ze voegde eraan toe dat rijke individuen vaak aan belasting ontsnappen totdat ze hun assets verkopen, deze maatregelen zouden een manier zijn om hun vermogen te belasten. Ze vertelde helaas niet of dit voor iedereen geldt, of pas vanaf een bepaalde waarde. Dit doet heel erg denken aan de blauwdruk van Thomas Piketty in zijn boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw.’
Totdat er meer duidelijkheid is over vanaf welk bedrag deze belasting op ongerealiseerde wisten geldig is, gaan we uit van het ergste (of beste, afhankelijk van hoe je er naar kijkt).
Ook gevolgen voor cryptocurrency
Dit kan slecht uitpakken voor Amerikaanse crypto-investeerders. Veel investeerders zitten er namelijk voor de lange termijn in, of zijn helemaal niet van plan om hun bitcoin ooit te verkopen. Stel dat je een paar bitcoin kocht in 2014 voor een paar honderd dollar, dan kan dat grote gevolgen hebben als je deze tot op de dag blijft hodl’en.
Crypto Twitter reageert voorspelbaar:
The fact Janet Yellen is even considering an unrealized capital gains tax perfectly illustrates the monstrous economic crisis we’re in.
They are willing to annihilate all investor sentiment in order to raise money to fund their reckless spending spree.
— Mr. Whale (@CryptoWhale) October 25, 2021
‘Het feit dat Janet Yellen zelfs een niet-gerealiseerde vermogenswinstbelasting overweegt, illustreert perfect de monsterlijke economische crisis waarin we ons bevinden. Ze zijn bereid om het beleggerssentiment te vernietigen om geld in te zamelen om hun roekeloze uitgavengolf te financieren.’
Velen vragen zich af of deze maatregel ook andersom werkt. Krijg je belasting terug als de waarde van je portfolio daalt?
Vanuit het solidariteitsbeginsel is de gedachte te verklaren, geen enkele maatschappij wordt er beter van als er een 0,1%-groep is die relatief veel minder belasting betaalt dan de rest. Maar er zijn nog te veel vragen waar antwoorden op moeten komen. Een verkeerde implementatie kan namelijk hele markten beïnvloeden en de verkeerde mensen raken.
Verschil met Nederland
In Nederland bestaat een dergelijke constructie ook. Je betaalt geen belasting over je winst, maar over je totale vermogen, vanaf 50.000 euro per individu. Dat omvat je spaargeld, aandelen, vastgoed maar ook cryptocurrency. Vanaf 1 januari 2021 betaal je 31% belasting over het fictieve rendement op je vermogen. Dat was in 2020 30%.
Mochten deze regels doorgaan, dan worden Amerikanen dubbel genaaid/mogen ze extra bijdragen (kies maar). Zij moeten namelijk al belasting betalen op inkomen uit traden.
The post Belasting op ongerealiseerde winsten, kan slecht uitpakken voor bitcoin en crypto appeared first on BTC Direct | Nieuws.