Sinds februari 2020 bewoog Bitcoin in nauwe correlatie met Amerikaanse tech aandelen. Maar de correlatie van Bitcoin met de Nasdaq 100 aandelenindex is de laatste dagen tot bijna nul gedaald. De vraag is nu of Bitcoin een volwaardige inflatiehedge is?

Bitcoin (BTC), ’s werelds grootste cryptocurrency, nu met een marktkapitalisatie van $1.1 biljoen, begint een verzwakkende correlatie te vertonen met de Nasdaq 100. Deze laatste, ook bekend als de US 100, is een beursindex die de aandelen volgt van de toonaangevende 100 niet-financiële bedrijven op de Nasdaq beurs.

Bitcoin een volwaardige inflatiehedge of niet?

Sinds februari 2020 beweegt Bitcoin in nauwe correlatie met de Amerikaanse aandelenmarkten. In september van dit jaar was er een piek in de correlatie tussen het paar, wat erop wijst dat Bitcoin en tech aandelen bijna parallel aan elkaar verhandeld werden.

Sinds eind september is de Nasdaq 100 met 11 procent gestegen, terwijl de BTC met 40 procent is gestegen. Maar de laatste dagen is deze onderlinge correlatie bijna tot nul gedaald.

Vorige week bewoog de Bitcoin zich richting de grens van $ 70.000, wat wijst op een toegenomen prijsdruk in de wereldeconomie. Institutionele spelers hebben de laatste maanden ook hun blootstelling aan Bitcoin verhoogd, vooral als inflatiehedge.

Maar zelfs dan hebben sommige spelers in de sector hun twijfels over de vraag of Bitcoin een geldige inflatiehedge is. Dit komt door de wisselvallige bewegingen van de munt. Van een week geleden op weg naar $ 70.000, heeft BTC nu meer dan 10 procent gecorrigeerd en handelt nu onder $ 60.000. Momenteel handelt BTC op $59.178.

De vraag is nu, is Bitcoin een volwaardige inflatiehedge? Het is moeilijk om hier een eenduidig antwoord te geven. Hoewel veel beleggers en deskundigen beweren dat Bitcoin een inflatie afdekking is, zijn er weer vraagtekens te plaatsen bij de recente volatiliteit.

Carsten Menke, hoofd van next-generation research bij Bank Julius Baer in Zürich zei deze week tegen Bloomberg dat Bitcoin nog geen veilige haven is. Omdat er nog geen consistente en negatieve correlatie is tussen Bitcoin en Nasdaq.

Het artikel Is Bitcoin een volwaardige inflatiehedge? verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!