De centrale bank van Iran werkt volgens de geruchten samen met de Russische overheid om een nieuwe cryptocurrency op de markt te brengen. Het gaat om een zogenaamde door goud gedekte stablecoin. Iran werkt momenteel met Rusland aan een “token van de Perzische Golf Regio” die moet dienen als betaalmiddel voor de internationale handel, zo weet het Russische Vedomosti te melden.

Door goud gedekte stablecoin

In beginsel is de munt overigens niet bedoeld voor de wereldwijde handel, maar puur in de speciale economische zone genaamd Astrakhan. Daar is Rusland sinds kort begonnen met het accepteren van Iraanse vrachtschepen, zo schrijft Vedomosti. Het gaat dus om een door goud gedekte cryptomunt, waarmee de landen er waarschijnlijk enige mate van vertrouwen aan willen toevoegen.

Goud is jarenlang het edelmetaal geweest dat het geld van overheden dekte. Dat duurde officieel tot het jaar 1971. Destijds besloot de toenmalig Amerikaanse president Nixon dat het tijd was om het goudloket te sluiten. Vanaf dat moment was het niet meer mogelijk om Amerikaanse dollars om te wisselen voor een vaste hoeveelheid goud en werd de dollar een ongedekte munt.

Vanuit Rusland lijkt dit nu het begin van een poging om geld opnieuw aan goud te koppelen. Dat begint in eerste instantie klein met deze op crypto gebaseerde stablecoin, maar kan in theorie uitgroeien tot iets groters. Deze specifieke stablecoin is bedoeld om het makkelijker te maken om internationale transacties te doen met een betrouwbare valuta.

Nog geen zekerheid

Overigens is het op dit moment nog niet zeker of de stablecoin ook daadwerkelijk op de markt komt. Volgens de Russische wetgever Anton Tkachev, is het stablecoin-project alleen mogelijk als er een aantal wetten veranderen binnen Rusland. Op het moment van schrijven is het Russische lagerhuis bezig om nieuwe wetten te produceren voor de cryptomarkt. Die wetten zien meer specifiek op transacties met cryptocurrency’s.

Momenteel is het doen van transacties met Bitcoin en andere cryptocurrency’s verboden in zowel Iran als Rusland. Wat dat betreft is het opvallend te noemen dat beide landen momenteel werken aan de mogelijke introductie van een eigen stablecoin. Maar in principe heeft dat, behalve de technologie, natuurlijk weinig te maken met Bitcoin.

Gedwongen door sancties

Het interessante aan deze ontwikkeling is dat zowel Rusland als Iran twee landen zijn die door Westerse sancties gedwongen worden om te zoeken naar alternatieven. Niet lang nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, werden de valutareserves van Rusland in het traditionele financiële systeem bevroren. Los van de vraag of je het eens bent met de oorlog in Oekraïne, is het begrijpelijk dat Rusland als gevolg daarvan op zoek is naar alternatieve manieren om waarde te transporteren.

Een eigen door goud gedekte stablecoin is een mogelijk antwoord op de Westerse sancties. Op dit moment staat het allemaal nog in de kinderschoenen, maar dit soort ontwikkelingen zijn in potentie de basis voor een meer decentraal financieel systeem. Een systeem waarbinnen geen enkele entiteit de absolute macht heeft om de databases te controleren.

Op dit moment heeft de Verenigde Staten, vanwege de status van de dollar als wereldreservemunt, de absolute macht over het wereldwijde betaalsysteem. Als Amerika een land compleet wil buitensluiten van het internationale betaalverkeer, dan heeft het daartoe de mogelijkheden. Wat we nu zien is een voorzichtige tegenbeweging en dat is razend interessant.

The post Iran en Rusland willen door goud gedekte stablecoin op de markt brengen appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!