De Amerikaanse toezichthouder van de effectenmarkten, ofwel de SEC, is een grootse aanval begonnen tegen crypto. De SEC bestempelt veel altcoins als effecten waardoor zij volgens de wet geregistreerd zouden moeten worden. Doordat de crypto-markt zich op dit moment niet aan de geldende wetten houdt, zit crypto vol met “sjacheraars, oplichters en ponzi-fraude,” aldus SEC-voorzitter Gary Gensler.
Crypto kan profiteren van wetgeving
Gensler hield tijdens een conferentie een speech waarin hij toelicht waarom de toezichthouder zo hard optreedt tegen crypto. Hij vergelijkt de huidige cryptomarkt met de ongereguleerde aandelenmarkten in de jaren ’20. In die periode waren er volgens hem veel oplichters en andere kwaadwillende partijen actief op de markt.
“Met een brede niet-naleving van de wet is het eerlijk gezegd niet verwonderlijk dat we veel problemen in deze markten hebben gezien. We hebben dit verhaal eerder gezien. Het doet denken aan wat we hadden in de jaren 1920 voordat de federale effectenwetten van kracht ging. Sjacheraars. Oplichters. Ponzi-fraude.”
Toen de Verenigde Staten eenmaal effectenwetgeving ontwikkelde en implementeerde ging het allemaal een stuk beter, aldus Gensler. Mede daardoor zou de Amerikaanse economie flink gegroeid kunnen hebben. Gensler stelt dan ook dat ook crypto fink zou kunnen profiteren als het zich aan de geldende effectenwetgeving zou houden.
De grote crypto-oorlog
In de VS is de SEC dus een grote aanval begonnen op veel crypto-bedrijven. Zo sleepte het de grote crypto exchanges Binance en Coinbase onlangs voor de rechter. Daarnaast zit Ripple, het bedrijf achter XRP, in een rechtszaak verwikkeld met de toezichthouder.
Het draait allemaal om de vraag of een cryptocurrency een effect, of ook wel investeringscontract is. Een van de tegenargumenten is dat een crypto géén effect is als het enige utility heeft en dus gebruikt wordt voor iets. Maar die vlieger gaat voor Gensler niet op, verwijzend naar een uitspraak in de rechtszaak tegen Telegram Open Network (TON):
“Zoals de rechtbanken in de Telegram-zaak en anderen echter hebben gezegd, verwijdert extra utility een crypto-effect niet uit de definitie van een investeringscontract.”
Het is vooral de manier waarop de SEC crypto probeert te reguleren waardoor de crypto-sector woedend is. Er zal ongetwijfeld nog lang veel onduidelijkheid heersen voor de Amerikaanse crypto-industrie. Dit terwijl in de rest van de wereld landen hard bezig zijn juist duidelijke wet- en regelgeving te ontwikkelen voor deze opkomende industrie.
The post Analyse: Crypto zit vol sjacheraars, oplichters en ponzi-fraude, zegt SEC
appeared first on Crypto-Insiders.