In de wereld van cryptocurrencies is decentralisatie een sleutelbegrip. Het idee van een gedecentraliseerd ecosysteem, vrij van centrale controle, is een van de kernprincipes van blockchain-technologie.
Recentelijk heeft Sergey Nazarov, medeoprichter van Chainlink, zich uitgesproken over de mate van decentralisatie binnen de cryptowereld.
Nazarov stelt dat slechts enkele crypto werkelijk betekenisvol gedecentraliseerd zijn. Volgens hem behoren alleen Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Chainlink (LINK) tot deze selecte groep.
Bitcoin & Ethereum zijn de baas
Nazarov benadrukt dat het essentieel is om de mate van decentralisatie van een blockchain-project te beoordelen op basis van verschillende criteria.
Deze omvatten de distributie van nodes, besluitvormingsprocessen en hoe het bestuur geregeld is. Volgens hem zijn Bitcoin, Ethereum en Chainlink op deze fronten duidelijk superieur aan veel andere projecten.
Bitcoin is de oervader van crypto en staat bekend om zijn sterke nadruk op decentralisatie. Met duizenden nodes, verspreid over de hele wereld, en een gedecentraliseerde mining infrastructuur, blijft Bitcoin een lichtend voorbeeld van een gedecentraliseerd netwerk.
Ethereum heeft zich gevestigd als een toonaangevend platform voor smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps). Ethereum wordt beheerd door veel computers over de hele wereld, waardoor het moeilijk is om te manipuleren of stop te zetten. Hierdoor kunnen mensen veilig transacties doen zonder afhankelijk te zijn van één grote instantie.
Chainlink, het netwerk van Nazarov, is een platform dat de kloof tussen smart contracts en externe gegevensbronnen overbrugt. Hij benadrukt dat Chainlink’s gedecentraliseerde oracle-netwerk van cruciaal belang is voor het waarborgen van de integriteit van smart contracts. Volgens de voorman is decentralisatie een middel met drie specifieke doelen: veiligheid, censuurbestendigheid en transparantie.
Chainlink crypto in goede staat
Volgens Nazarov zijn er slechts enkele projecten die werkelijk betekenisvol gedecentraliseerd zijn, waarbij hij enkel Chainlink, Bitcoin en Ethereum noemt. Ondanks enkele centralisatieproblemen bij Ethereum, zoals het dreigende gevaar van het zogenaamde Lido Finance kartel, beschouwt Nazarov decentralisatie vooral als een “veiligheidsmechanisme.” Lido Finance beheert een stakingpool met een erg groot marktaandeel, wat men doet twijfelen aan de decentralisatie.
Hij wijst op Chainlink’s onberispelijke vierjarige staat van dienst zonder hacks, terwijl er toch 8,5 miljard dollar aan waarde werd overgedragen. “Systemen die gedecentraliseerd zijn, blijven veilig,” voegt hij toe. Ironisch genoeg ontving Chainlink zelf langs kritiek over centralisatie in het project.
The post Analyse: Alleen Bitcoin en Ethereum zijn echt decentraal, zegt Chainlink topman
appeared first on Crypto-Insiders.