Allereerste bitcoin short ETF lanceert, teken van een bodem?

De prijzen van cryptocurrencies zijn hard gedaald, maar het is relatief ingewikkeld om short te gaan op bitcoin (BTC) en andere crypto. De meest gebruikte manier is nog altijd door short te gaan op futures, maar dat is niet voor iedereen toegankelijk. ProShares wil het nu makkelijker maken door een exchange-traded fund (ETF), of beursgenoteerd fonds, voor bitcoin shorts aan te bieden.

Wéér een bitcoin futures-ETF

Dat schrijft ProShares in een persbericht. ProShares CEO Michael Sapir verklaart dat bitcoin ook in prijs kan dalen, zoals we in de afgelopen maanden gezien. Investeerders en handelaren kunnen alsnog winst maken op een koersdaling door short te gaan op futures.

De nieuwe ETF zal de bitcoin-futures van de Chicago Mercantile Exchange (CME) als onderliggende waarde hebben, net als de long BTC-ETF van ProShares (BITO). De ticker van de nieuwe ETF is BITI. Er is in de VS nog altijd geen enkele ETF die direct bitcoin als onderliggende waarde gebruikt. 

Het grote voordeel van ETF’s is dat ze gemakkelijk zijn om te kopen. Met een ‘gewoon’ handelsaccount voor aandelen heb je er al snel toegang tot, en ook grote instituten, die niet zomaar een account op een crypto-exchange kunnen aanmaken, kunnen met een ETF in crypto investeren. Via die weg kan dus een hoop institutioneel geld de markt bereiken.

Het nadeel van een futures-ETF is dat deze actief beheerd moet worden. Dat betekent dat je een fee betaalt aan het fonds, terwijl de commissie van een passief fonds vaak veel lager ligt en niet doorberekent wordt aan de handelaar. Ook kan de prijs van een futures-ETF verschillen met die van de ‘echte’ markt, alhoewel ProShares dit tegenover The Wall Street Journal ontkent.

Opvallende timing voor een bitcoin short-ETF

Je kunt je afvragen of de markt niet al een belangrijke bodem heeft gevonden, nu de prijs met zo’n 70% is gedaald. Het valt op dat de introductie van dit soort producten samenvallen met pieken in de prijs. De futures op Bitcoin werden namelijk eind 2017 officieel, en de ETF’s (op basis van diezelfde futures) kwam in oktober van 2021 uit. Beide keren was het ongeveer de top van de markt. Zou dat kunnen betekenen dat met de introductie van een BTC short-ETF, we de bodem hebben gehad?

The post Analyse: Allereerste bitcoin short ETF lanceert, teken van een bodem?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!