Als je dacht dat veel aandelen sinds afgelopen zomer al in een benarde positie verkeren, dan heb je nog niet gekeken naar staatsobligaties. Voor Amerikaanse staatsobligaties is de opwaartse trend ver te bekennen. Volgens Bank of America is het de diepste bearmarkt in de geschiedenis. Die zou ook negatief kunnen zijn voor andere activa, zoals voor cryptocurrencies.
BoA bearish op staatsobligaties VS
Dat heeft de investeringsbank op vrijdag geconcludeerd in een wekelijkse brief voor investeerders schrijft Reuters. In de nieuwste editie van de brief ‘Flow Show’ staat dat investeringsfondsen voor specifiek obligaties vorige week 2,5 miljard dollar zagen vertrekken. Bovendien heeft BoA slechts gemeten van afgelopen maandag tot woensdag, wat betekent dat het werkelijke bedrag mogelijk nog groter is.
Met name met langlopende staatsobligaties gaat het slecht, die de rentestijgingen het meest voelen. Afgelopen woensdag steeg de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar voor het eerst sinds 2007 tot meer dan 5%. De waarde van obligaties is omgekeerd gecorreleerd aan de rente, en afgelopen week daalden deze specifieke activa eveneens 5%.
Tegelijkertijd ging het met ‘2-year Treasury bonds’, die formeel ook wel ‘notes’ heten, wel redelijk. De koers van deze obligaties bleef zo goed als vlak. Dat zou kunnen komen doordat er steeds meer zorgen zijn dat de Verenigde Staten langzaam in een recessie belanden. De hogere rentes die de centrale bank doorvoert remmen namelijk in theorie de economie.
Verder zal het feit dat de Verenigde Staten hun eigen schuld maar met moeite kunnen betalen een belangrijke rol spelen. De overheid dreigde vorige maand zelfs niet-essentiële overheidsdiensten tijdelijk te sluiten.
Slecht nieuws obligaties slecht voor crypto?
Ook de zakenbank neemt de kans op een recessie in acht, maar blijft bearish. “Hier geen capitulatie,” waarschuwt BoA-strateeg Michael Hartnett. Hij noemt obligaties de nieuwe ‘humiliation trade’. Volgens sommigen is de paniek juist gunstig voor andere activa, maar Bank of America denkt van niet. Het ziet de stijging van Amerikaanse aandelen juist als een gunstig verkoopmoment.
Over het algemeen zijn aandelen en cryptocurrencies positief aan elkaar gecorreleerd. Dat betekent dat crypto stijgt als aandelen stijgen en dalen als aandelen dat ook doen. Ironisch genoeg gebeurde vorige week juist het tegenovergestelde. De obligatiepaniek was er toen ook al, maar bitcoin (BTC) profiteerde volgens marktgegevens juist van de onrust.
The post Analyse: Barsten in de obligatiemarkt: wat betekent dit voor bitcoin?
appeared first on Crypto-Insiders.