De crypto exchange Binance is opnieuw onderwerp van gesprek, nu in Canada. Daar hebben de lokale autoriteiten besloten om een aanklacht in te dienen. Ondanks het vertrek in mei 2023 van de exchange uit Canada, lijkt het land nog niet klaar met hen.

Aanklacht tegen crypto exchange Binance

De aanklacht werd ingediend door Christopher Lochan en Jeremy Leeder, namens meerdere eisende partijen. De groep beweert dat Binance lokale handelswetten heeft overtreden.

Het Superior Court of Justice in Ontario deelde op 19 april mee dat er een collectieve aanklacht was ingediend tegen de grote crypto exchange. Er zou verkoop van crypto derivatenproducten aan investeerders zonder registratie hebben plaatsgevonden. De verkoop van deze derivatenproducten zou in strijd zijn met de Ontario’s Security Act en federale wetgeving.

Derivatenproducten zijn er in verschillende vormen, zoals opties, futures en swaps. Een derivaat geeft een belegger het recht om een bepaald goed tegen een bepaalde koers te kopen of verkopen. Zo spreekt men bijvoorbeeld eerst een prijs en een moment af in de toekomst.

Wanneer het moment daar is, kan de belegger het goed kopen voor het afgesproken bedrag. Wanneer het goed op dat moment meer waard is dan het afgesproken bedrag, heeft de belegger dus een winstgevende deal gesloten.

Volgens de advocaten zouden er tienduizenden Canadese investeerders gebruik hebben gemaakt van de producten via de exchange van Binance. Het grootste gedeelte hiervan zijn particuliere beleggers geweest, waarvan 50% minimaal 5000 dollar heeft ingelegd, aldus de Ontario Securities Commission (OSC).

Onderzoek naar Binance gaat door

Volgens data van crypto exchange Bybit (Powered by SATOS) is Binance in maart 2024 met 58% van de totale spot handelsvolumes, de grootste. Op de derivatenmarkt domineert Binance vrijwel volledig, samen met de andere exchanges OKX en Bybit.

Nadat de OSC Binance een waarschuwing had gegeven, kondigde de crypto exchange in juni 2021 aan dat zij hun dienstverlening in Canada zouden stopzetten. Uit de aanklacht blijkt echter dat Binance zich niet hield aan het voornemen, waardoor de OSC begin 2022 aan de crypto exchange liet weten dat er een bevel zou worden aangevraagd, om de dienstverlening alsnog stop te zetten.

Uit de documenten van de rechtbank blijkt dat het onderzoek van de OSC, zelfs na het aangekondigde vertrek van Binance in mei 2023, ook nog gewoon doorliep. Binance heeft zich uit een groot aantal landen teruggetrokken, waaronder Nederland.

Het bericht Binance wéér aangeklaagd vanwege onrechtmatige verkoop crypto-producten verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!