De rally die begon op 21 juli was ontzettend mooi, bitcoin steeg namelijk met 38% in een paar dagen. Inmiddels is de eerste weerstand alweer gevonden op 40.500 dollar (34.379 euro). Natuurlijk is 40.000 een mooi rond getal voor handelaren om hun verkooporder op te plaatsen en dat zie je ook terug in de daggrafiek hieronder.
De 40.000 werd aangetikt en direct daalde de prijs en die lijk nu even onder de combinatie EMA100 en EMA200 te blijven hangen. Op zich niet erg, maar de weg naar boven moet wel weer gevonden worden. Is het momentum dat over is nog krachtig genoeg? Of was dit een valstrik en kelderen we naar deze korte opleving alsnog naar de 20.000? Laten we even kijken wat de data ons vertelt.
EMA staat voor ‘Exponential Moving Average’ en is een voortschrijdend gewogen gemiddelde over een aantal kaarsen.
Moving Average Convergence Divergence (MACD)
In de daggrafiek hieronder zie je twee grafieken: de bovenste is de bitcoin koers met kaarsen, en de onderste is de Moving Average Convergence Divergence (MACD), dit staat voor ‘voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie’. Waarbij convergentie en divergentie leuke woorden zijn voor ‘samengaan’ en ‘uiteenlopen’.
Zo lees je de MACD
Wat men in de gaten wil houden is hoe de EMA12 en EMA26 zich samen onderling verhouden ten opzichte van de EMA9. Omdat je dat niet goed kan zien met de drie lijnen in de prijsgrafiek (zie de rode, groene en oranje lijnen die door de kaarsen heen lopen) is er een aparte weergave voor bedacht.
In de onderste grafiek zie je volgende elementen:
- De blauwe lijn: Deze heet de MACD en is het verschil tussen EMA12 en EMA26. Het resultaat is negatief wanneer de kortere van 12 dagen dus onder de langere van 26 ligt, en dat is dus een dalende trend.
- De oranje lijn: de EMA9 van de MACD (niet van de prijsgrafiek). Dit wordt de signaallijn genoemd.
- De groene/rode staven: deze geven het verschil weer tussen de MACD en de signaallijn weer. Rood als negatief en groen als positief.
Het draait hier dus om de momenten te vinden waar de MACD-lijn en de signaallijn uit elkaar lopen (divergentie), of juist naar elkaar toe lopen (convergentie). Voor handelaren is het kruizen van de MACD-lijn en de signaallijn belangrijk. Duikt de MACD-lijn onder de signaallijn dan is dat een verkoopmoment, maar stijgt de MACD-lijn juist boven de signaallijn, dan is dat een inkoopmoment. Natuurlijk met alle risico’s die daarbij horen!
Voor bear/bull trends kijk je gewoon naar de MACD: is die negatief dan is de marktsituatie slecht. Is het juist positief dan is de markt goed.
Langere terugblik
We kijken even verder terug en pakken een uitgezoomde daggrafiek erbij, zie hieronder. De bovenste grafiek geeft de prijs met een blauwe lijn en de onderste grafiek is de MACD. We zien dat de MACD op 9 oktober 2020 boven nul uitkwam (zie linker groene pijl), en vervolgens begon de bull-run. Op 21 april 2021 dook de MACD onder nul (zie rode pijl) en we weten wat dat deed met de prijs van bitcoin.
En op een kleine uitzondering op 8 mei na, kwam gisteren de MACD voor eerst weer boven nul! Zie de rechter groene pijl in de grafiek hierboven. Om dit heugelijke moment beter te kunnen zien geven we hieronder nog even de detailsituatie weer.
Goede verwachtingen
Als je de MACD goed gebruikt dan is het een sterk instrument voor het vinden van trends. De MACD heeft nog andere manieren om ingezet te worden, maar dat is misschien voor een andere keer. De grafieken en indicatoren komen helaas nooit met garanties, en wij geven die dus ook niet, maar de data laten vandaag zien dat het momentum de goede kant op gaat en dat bitcoin weer flink in prijs kan stijgen.
The post Bitcoin analyse: MACD laat zien dat trend goede kant op beweegt appeared first on BTC Direct | Nieuws.