Bitcoin (BTC) bedrijf Bitonic boekt overwinning in rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank

Té strenge wet- en regelgeving; veel crypto bedrijven en projecten zijn er als de dood voor. Het kost namelijk veel extra tijd en geld. Een zo’n richtlijn die de Nederlandse crypto-sector het leven zuur maakt is de wallet verificatieplicht die de Nederlandsche Bank (DNB). De Nederlandse bitcoin (BTC) verkoper Bitonic heeft vandaag een kleine overwinning geboekt omtrent deze eis.

Het bedrijf sleepte DNB eind januari voor de rechter. Vandaag deed de rechtbank in Rotterdam eindelijk uitspraak, en die was in het voordeel van Bitonic! Maar waar draaide deze zaak ook alweer om?

Crypto-bedrijven in Nederland moeten sinds kort voldoen aan bepaalde toezichtseisen waardoor zij onder andere moeten kunnen verifiëren of de eigenaar van een wallet ook daadwerkelijk zegt wie hij of zij is. Deze verificatieplicht is onderdeel van de Sanctiewet, een wet uit 1977.

De voorzieningsrechter is nu van oordeel dat het verzoek van Bitonic ontvankelijk is. Dit betekent echter niet dat DNB de verificatieplicht direct hoeft te stoppen. In het artikel op Rechtspraak valt te lezen:

“Wel moet DNB het registratievereiste nader motiveren in de beslissing op bezwaar. Het ligt in de rede dat DNB in dat kader in gesprek gaat met Bitonic over de wijze waarop zij haar verplichtingen op grond van de Sanctieregelgeving naleeft.”

Verder stelt de voorzieningsrechter dat de registratieverplichting kenmerken vertoont van een vergunningsregime, iets waar verschillende partijen in 2019 al voor waarschuwden.

DNB moet nu binnen zes weken een reactie geven op de zorgen die Bitonic kenbaar heeft gemaakt. De 25 crypto bedrijven die eind 2020 een open brief naar DNB stuurden waarin dezelfde zorgen werden geuit, zullen dus binnenkort meer duidelijkheid krijgen over de toekomst van deze richtlijnen.

In gerelateerd nieuws maakte het Nederlandse BUX bekend dat zijn registratie bij DNB is goedgekeurd. “De DNB-registratie is een belangrijke stap voor BUX Crypto in haar missie om op een veilige en toegankelijke manier beleggen in cryptocurrencies aan te bieden,” aldus het bedrijf in een aankondiging.

The post Analyse: Bitcoin (BTC) bedrijf Bitonic boekt overwinning in rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht