De bitcoin koers staat er op het moment van schrijven goed op. In de Aziatische handelsuren is de koers met een kleine 0,54 procent gestegen naar 30.737 dollar. Bitcoin lijkt hiermee nog steeds te varen op het momentum dat ontstond na het nieuws over de Spot Bitcoin ETF aanvraag door BlackRock en enkele andere grote institutionele beleggers.
Vanuit macro-economisch perspectief zijn er op dit moment weinig positieve ontwikkelingen aan te wijzen voor bitcoin.
Recessie in aantocht?
Op dit moment zijn het aantal indicatoren die richting een recessie wijzen voor de Verenigde Staten niet meer op één hand te tellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Real Gross National Income (rGNI), die momenteel een negatieve score weergeeft op jaarbasis. Dat betekent dat het reële inkomen in de Verenigde Staten is gedaald ten opzichte van precies één jaar geleden.
Nu hoeft dat op zichzelf nog niet meteen een drama te zijn, ware het niet dat een negatieve score voor deze indicator vanaf 1948 iedere keer een recessie opleverde. Wat dat betreft is het vreemd te noemen dat aandelen momenteel richting een all-time high bewegen en ook bitcoin voornamelijk positieve koersactie laat zien.
Een mogelijke verklaring daarvoor is het feit dat het Amerikaanse ministerie van Financiën vanaf ongeveer het vierde kwartaal van 2024 de markt begon te ondersteunen met extra liquiditeit. De reserves van het ministerie van Financiën moesten worden aangesproken, omdat de Verenigde Staten zijn schuldplafond had bereikt.
Als gevolg van het inzetten van die reserves werd een deel van het strenge beleid van de Federal Reserve geneutraliseerd en schoten de koersen (met name van aandelen) omhoog. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van koersdalingen als gevolg van de dreigende recessie.
De bitcoin koers
Wat de bitcoin koers betreft lijkt er fundamenteel gezien weinig ondersteuning te zijn op dit moment. Het eerste echte positieve evenement staat voor april 2024 op de planning en dan heb ik het natuurlijk over de halving.
De kans is aanwezig dat we – als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve van de afgelopen 15 maanden – een Amerikaanse recessie moeten verwerken. Wat je in een recessie vaak ziet is dat mensen risico-assets verkopen voor meer veilige assets.
Veilige assets tijdens een recessie zijn assets waarmee je de rekeningen kunt betalen en boodschappen kunt doen. In het geval van de Verenigde Staten dus Amerikaanse dollar.
Voor de komende maanden, tot de recessie uitbreekt en we de eerste renteverlaging van de Federal Reserve zien, ben ik nog niet bullish over de bitcoin koers. Daarna kan juist een heel bullish scenario ontstaan, als de eerste renteverlaging van de Fed, de eventuele goedkeuring van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF en de bitcoin halving op hetzelfde moment vallen.
The post Analyse: Bitcoin koers robuust ondanks dreigende recessie in Amerika
appeared first on Crypto-Insiders.