Vorige week schreven we op basis van on-chain data van Glassnode dat voor de lange termijn investeren in bitcoin (BTC) nog nooit zo populair is geweest als nu. Nieuwe data bevestigt het sentiment, denkt Glassnode. Het analysebureau heeft er zelfs een nieuwe indicator voor bedacht.

Nieuwe indicator toont bitcoin equilibrium

Dat schrijft het bedrijf in zijn wekelijkse onderzoeksrapport, dit keer getiteld ‘Seeking Equilibrium’. De nieuwe indicator heet Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) en meet tot in welke mate coins in de plus of in de min staan zolang ze niet verkocht worden. Tot nu toe had het alleen een maatstaf voor coins die al verkocht zijn.

Momenteel is de waarde hiervan 0,26. Dat is de fase van het equilibrium, wat inhoudt dat holders netto geen winst maken, maar ook geen verlies. Als de waarde uit het equilibrium komt, dan kan dat duiden op een daling en na een diepere correctie op een bodem. Aan de andere kant is een stijging ook mogelijk, wat doorgaans een top in de markt aangeeft.

De indicator kan lange tijd in de gele zone handelen. In de bullmarkt van 2016-2017 was de indicator 16 en een halve maand geel. In 2019-2020 ging het om 17 en een halve maand. Op dit moment is de indicator pas 2 maanden geel.

Glassnode’s NUPL indicator – Bron: Glassnode.

Toch kan het best een tijd duren voordat deze top gevonden wordt. Zo was de waarde voor bitcoin in 2017 al groen in januari, terwijl de top pas in december kwam. In die tijd is de bitcoin koers nog 30 keer gestegen. Hetzelfde geldt voor de andere kant. In 2018 was de waarde al vlak na de top geel, maar vervolgens daalde de koers met meer dan 60% ten opzichte van de dollar. Glassnode denkt momenteel dat we op weg zijn naar de groene zone.

Bitcoin HODL’ers verkopen wel

Wel blijkt uit de indicator Long-Term Holder Spending & Profitability dat de wallets die al 155 dagen en langer HODL’en meer hebben verkocht dat voorheen. Dat kan positief zijn. In een gezonde markt verkopen sommige investeerders zo nu en dan hun coins, die dan worden opgekocht door andere investeerders, zo verklaarde het vorige week.

The post Analyse: Bitcoin volgens indicator aan het begin van mogelijke bullmarkt
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!