Drie grote Amerikaanse economen hebben onlangs negatief gesproken over Bitcoins (BTC) overlevingskansen in een interview met Financial News.
Joseph Stiglitz, Kenneth Rogoff en Nouriel Roubini hebben allemaal verklaringen afgelegd met het argument dat Bitcoin als een valuta zal falen, namelijk kritiek op de afwezigheid van intrinsieke waarde en de prijsvolatiliteit van de cryptocurrency. Stiglitz, een Nobelprijswinnend econoom en professor aan Columbia University, bekritiseerde met name de anonimiteit van Bitcoin, die volgens hem in tegenspraak was met het idee om ‘een transparant banksysteem’ te creëren.
Volgens de econoom maken cryptocurrencies zoals Bitcoin mogelijk ‘nefarious activity’, wat ‘geen enkele overheid kan toestaan’. Stiglitz beweerde verder dat de mondiale financiële regelgevers nog niet hebben gehandeld, omdat de crypto-markt nog steeds relatief klein is en zegt:
“Once it [the cryptocurrency market] becomes significant they will use the hammer.”
Rogoff – de voormalige hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), professor aan de universiteit van Harvard, evenals een professionele schaker – herhaalde zijn kritische houding ten aanzien van Bitcoin, en beweerde dat de top cryptocurrency de moeite waard zou zijn zo laag als $ 100 in tien jaar. Hij sprak ook over overheidsbetrokkenheid in de crypto-bol, en waarschuwde dat “machthebbers” zullen zorgen voor het regelen van “anonieme transacties”.
Roubini, de NYU-econoom, ook bekend als “Dr. Doom “voor het naar verluidt voorspellen van de financiële crisis van 2008, betoogde dat Bitcoin geen kenmerken van geld vervult. Roubini had ook kritiek op de volatiliteit van Bitcoin en beweerde afwijzend dat Bitcoin “niet eens wordt geaccepteerd op bitcoin-conferenties, en hoe kan iets dat op een dag 20% daalt en vervolgens 20% stijgt en het volgende een stabiele winkel met waarde is?”
Gisteren beweerde de centrale bank, de Bank of Korea (BOK), ook dat crypto-activa geen risico’s vormen voor de lokale financiële markt, gezien hun “niet echt grote” volume in vergelijking met andere aandelenmarkten.
Eind mei verklaarde een tak van de Nederlandse regering dat cryptocurrencies een laag risico vormen voor de financiële stabiliteit in het land, en wijzen ze ook op de beperkte betrokkenheid van traditionele financiële instellingen en systemen.