De populariteit van bitcoin heeft een punt bereikt waarop het nieuwe cryptocurrencies tot leven heeft gebracht. Vanaf 2018 bestaan er meer dan 1800 cryptocurrencies die een marktkapitalisatie van $ 262 miljard vertegenwoordigen. Bitcoin is echter de onbetwiste koning als het gaat om de meest populaire cryptocurrency. Er zijn nu twee manieren om Bitcoin in bezit te krijgen – één is door het te kopen via fiat of een ander cryptocurrency en één manier is door te gaan minen.
Start van het minen
Gestart in 2008, heeft de digitale valuta Bitcoin nu de wereld veroverd. De hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt in het Bitcoin-mineproces is sinds enkele jaren een onderwerp van zwaar debat geworden. Aangezien velen het zich niet kunnen veroorloven Bitcoin rechtstreeks van mensen te kopen, richten ze zich tot de minen. Minen was ooit een zeer populaire methode om Bitcoin te verdienen, en het enige wat je moest doen, was het controleren van de lopende betaling in Bitcoin binnen het blockchain-netwerk.
Minen vereist echter een zekere verwerkingskracht. Hoe meer verwerkingskracht u heeft, hoe sneller u betalingen kunt verifiëren. In de afgelopen jaren heeft de obsessie met Bitcoin de miners in aantal doen groeien. Maar als het aantal mijnwerkers in aantal toeneemt, kan dit ertoe leiden dat er meer Bitcoins worden gedolven. En als er minebedrijven bij betrokken zijn, kan de Bitcoin-reserve (21 miljoen) snel verdwijnen, toch? Niet precies!
De Bitcoin-blockchain is eigenlijk best slim. Met het toenemende aantal miners op het netwerk, maakt de blockchain het moeilijker om betalingen te verifiëren, of met andere woorden, maakt het moeilijker om te minen. Ook zal het deel van bitcoin dat wordt vrijgegeven ook kleiner worden. Dit betekent dat mensen meer verwerkingscapaciteit nodig hebben om betalingen te verifiëren of hashes op te lossen om Bitcoin te krijgen. En dit heeft geleid tot een grote toename van het stroomverbruik.
Het verbruik
Bitcoin-mijnwerkers gebruiken een combinatie van grafische kaarten om de kracht van hun mineinstallatie te vergroten. Het resultaat is een behoorlijk energie-hongerig systeem dat veel elektriciteit nodig heeft. Als een set van twee top-tier grafische kaarten veel stroom trekt, denk dan eens aan de minebedrijven die honderden en duizenden grafische kaarten gebruiken om Bitcoins te mijnen.
De nieuwste studie gepubliceerd in het Joule-tijdschrift, suggereert dat het volledige Bitcoin-netwerk momenteel ongeveer 2,55 gigawatt aan elektriciteit verbruikt en tegen het eind van het jaar 7,67 gigawatt kan bereiken. Dit energieverbruik is groot genoeg om een land ter grootte van Oostenrijk van stroom te voorzien. Uit een andere studie blijkt dat één Bitcoin-transactie ongeveer 250 kWh verbruikt, wat voldoende is om een gemiddeld huis gedurende 9 dagen van stroom te voorzien. Momenteel gebruikt het netwerk energie die meer is dan nodig is om landen als Siberië te runnen.
Het Bitcoin-systeem maakt elke 10 minuten 12,5 nieuwe munten, toegekend aan de miners. Er zijn voldoende verhalen geweest over de vraag of Bitcoin een bubbel is en wat het echt waard is. Het aantal bitcoins dat wordt toegekend voor het oplossen van het wiskundeprobleem halveert ruwweg elke vier jaar. Er is een limiet op het totale aantal bitcoins, waarvan de laatste ergens in 2140 wordt geprojecteerd.
Kan het effiecenter of zijn er alternatieven?
Bitcoin is niet de enige crypto-valuta die er is. Maar het is gemakkelijk de meest bekende en meest dominante. Er zijn nog veel meer currencys en ze werken niet allemaal hetzelfde.
Een alternatief is ontwikkeld door het Ethereum-netwerk, dat de tweede is in totale waarde voor Bitcoin. De valuta zou gebaseerd zijn op een validatiemethode genaamd “Proof of Stake” en het zou minder energie verbruiken, hoewel het niet “volledig is doorgelicht”.
Goud vs Bitcoin
De totale hoeveelheid energie die wordt gebruikt door goudwinning ten opzichte van de totale hoeveelheid die wordt verbruikt door Bitcoin-mining is toch wel even schrikken . Kijkend naar deze cijfers is het belangrijk om in gedachten te houden dat minen van Bitcoin essentieel is voor het maken van nieuwe blokken en dus voor het draaiende houden van het systeem. De hoge kosten die aan dit proces zijn verbonden, vormen een belangrijk onderdeel van wat het systeem beveiligt. Minenvoor goud heeft geen vergelijkbaar doel.
De gegevens voor het energieverbruik van Bitcoin zijn beschikbaar via de Bitcoin Energy Consumption Index, hoewel er een aanpassing wordt doorgevoerd om Bitcoin Cash uit te sluiten (waardoor het gemakkelijker wordt om het totale energieverbruik per muntstuk per munt later te meten). Voor de volledigheid bevatten we ook een minimumlimiet voor het energieverbruik van Bitcoin op basis van het computernetwerk van het huidige netwerk. Voor goud gaan we uit van een energieverbruik van 175 Gigajoules per kilogram gewonnen goud. Jaarlijks wordt ongeveer 3100 ton goud gedolven, waardoor de totale energiebehoefte van goudwinning bijna 150 terawattuur per jaar bedraagt.
Een meer geschikte manier om de twee te vergelijken zou daarom zijn om de energiebehoefte per geproduceerde hoeveelheid gelijkwaardig te beschouwen. De volgende grafiek laat zien hoe het eruit ziet als de gemiddelde elektriciteit die wordt verbruikt om één Bitcoin te genereren, wordt uitgezet tegen de gemiddelde energie die wordt verbruikt om één Bitcoin-waarde goud te winnen.