Na zeven jaar schaven aan de een crypto-wet, hebben Braziliaanse politici de wet eindelijk goedgekeurd. De volgende en bovendien laatste stap is een handtekening van de president.

De vraag is of dit onderdeel wordt van het nalatenschap van de vertrekkende president Jair Bolsonero, of juist één van eerste nieuwe wetten onder Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonero is nog tot 31 december president van Brazilië.

Bitcoin is digitale weergave van waarde

Vannacht is er gestemd over het voorstel in Brasilia, de hoofdstad van het land. Een van de belangrijkste onderdelen is dat de nieuwe regels Bitcoin erkennen als een digitale weergave van waarde die kan worden gebruikt als betaalmiddel en als investeringsmiddel.

Let wel, dit maakt Bitcoin of een andere cryptocurrency geen wettig betaalmiddel in het land. Bitcoin en crypto mogen gebruikt worden als betaalmiddel, maar dit betekent niet dat de wet winkels dwingt om Bitcoin te accepteren.

Wie houdt toezicht op de markt?

Daarnaast belast het wetsvoorstel de uitvoerende macht met het selecteren van overheidsinstanties om toezicht te houden op de markt. De verwachting is dat de Centrale Bank van Brazilië (BCB) de leiding zal hebben wanneer Bitcoin als betaalmiddel wordt gebruikt, terwijl de effecten- en beurscommissie (CVM) de waakhond zal zijn wanneer het als investeringsmiddel wordt gebruikt.

Zowel de BCB als de CVM en de landelijk belastingdienst hielpen de politici en wetgevers bij het opstellen van de nieuwe wetten.

Het idee achter deze nieuwe regels is om cryptocurrency en hun dienstverleners te definiëren, en om te helpen beschermen tegen het witwassen van geld en fraude.

Wijzigingen in het voorstel

Het wetsvoorstel kwam in een stroomversnelling nadat de Braziliaanse Senaat in april een versie ervan had goedgekeurd, maar liep vertraging op. Het duurde een paar maanden omdat het wetsvoorstel in de Kamer van Afgevaardigden zat in afwachting van een beslissing nadat er verschillende wijzigingen waren doorgevoerd in het voorstel.

Een van de meest besproken onderwerpen had te maken met een bepaling die zou vereisen dat crypto-exchanges bepaalde richtlijnen volgen voor het scheiden van geld van klanten. Een beurs zou dus onderscheid moeten maken tussen hun eigen Bitcoin en de Bitcoin die ze aanhouden voor hun gebruikers.

Deze clausule is bedoeld om gebruikers te beschermen bij een faillissement van een crypto-bedrijf, zoals recentelijk FTX of BlockFi. Zelfs na een faillissement zouden gebruikers dan in ieder geval hun coins weer terug krijgen. Klinkt zeker niet slecht, maar dit deel werd verworpen en zal hoogstwaarschijnlijk later worden toegevoegd.

Er werd nog iets geschrapt uit het voorstel, namelijk een belastingverlaging voor de aanschaf van Bitcoin mining-machines. Het idee was om Bitocin miners die gebruik maken van duurzame energiebronnen korting te geven.

Brazilië heeft grote crypto-markt

Het reguleren van de crypto-industrie is een hot topic in Brazilië vanwege de omvang van de markt en het aantal oplichtingen dat het land de afgelopen jaren heeft gezien. Een van de meest spraakmakende zaken kwam aan het licht toen de politie bijna 28 miljoen dollar in beslag nam vanwege een crypto-piramidespel.

Brazilië staat op de zevende plaats op de nieuwste Global Crypto Adoption Index van Chainalysis. Het blockchain-analysebedrijf berekende dat het Zuid-Amerikaanse land tussen juli 2021 en juni 2022 bijna 142,7 miljard dollar aan cryptocurrency had ontvangen.

The post Breaking: Bitcoin stijgt 5% en vertegenwoordigt bijna echte waarde in Brazilië appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!