Opkomende technologie kan een risicovolle projecten zijn. Elke update belooft innovatieve nieuwe functies, maar ze kunnen ook leiden tot fouten in het systeem en nieuwe beveiligingslekken. Als je een  individu of een klein bedrijf bent en afhankelijk bent van een blockchain-platform voor dagelijkse activiteiten, zijn harde forks en netwerkaanvallen een frustrerend ongemak. Als u een groot bedrijf bent met zevencijferige investeringen, kan elke onderbreking verwoestend zijn.

Ubiq is in 2017 ontstaan ​​als een poging om een ​​stabiel alternatief te bieden voor de nieuwste decentrale app-platforms. Alles aan Ubiq is gebouwd voor betrouwbaarheid op de lange termijn, waardoor het een potentieel waardevol middel is voor bedrijven op bedrijfsniveau die stabiliteit en beveiliging boven alles waarderen.

Wat is Ubiq?
Ubiq factureert zichzelf als een smart contractenplatform dat zich richt op stabiliteit en automatisering. Terwijl andere dapp-services elkaar proberen te overtroeven met experimentele ideeën en onbewezen technologie, wil Ubiq de dingen zo betrouwbaar mogelijk houden.

De kern van Ubiq is een gemodificeerde Ethereum-codebasis met een aantal belangrijke wijzigingen. De eerste is het Flux Difficulty Algorithm, een functie die is ontworpen om de hash-snelheid dynamisch aan te passen om te beschermen tegen netwerkaanvallen. Hierdoor kan Ubiq het moeilijkheidstarget in elk blok opnieuw richten, reageren op veranderingen door tijdstempels van vorige blokken te analyseren om het tijdgemiddelde op een redelijk niveau te houden.

Miningpools en cryptocurrency-uitwisselingen kunnen de Exponentieel Subjectieve Score-functie van Ubiq gebruiken om dubbele uitgaven te voorkomen. Als er ongunstige netwerkomstandigheden worden gedetecteerd door het protocol, zal ESS exponentieel het venster verkleinen waar dubbele uitgaven zouden plaatsvinden, waardoor slechte actoren worden uitgeschakeld voordat ze een kans krijgen om te verhuizen.

Het Ubiq-team wil ook afwijken van Ethereum door te blijven werken met proof-of-work zolang het haalbaar blijft. Ethereum zal uiteindelijk de overstap maken naar bewijs van inzet, maar Ubiq zal het niet eens overwegen tot 2019, en dan alleen als de voordelen veel groter zijn dan de nadelen.

Geschiedenis van Ubiq
Een bijkomend effect van Ubiq’s toewijding aan stabiliteit is dat belangrijke gebeurtenissen er maar weinig zijn. De geschiedenis van het project heeft niet veel spektakel: slechts een paar aankondigingen van samenwerkingsverbanden, community-projecten en nieuwsupdates.

In tegenstelling tot veel blockchain-projecten had Ubiq nooit een ICO. Het platform begon stilletjes met teamleden die hun tijd schonken om de eerste vork te maken. Het netwerk ging live in januari 2017, en dit is sindsdien gevolgd door regelmatige kwartaalupdates sindsdien.

Spectrum, de officiële Ubiq blockchain-ontdekkingsreiziger, werd medio 2017 opnieuw gelanceerd met een snellere en schonere interface. De API-service biedt snelle toegang tot transactiegegevens voor uitwisselingen en individuen, waardoor verwijzingen naar en integratie van contractgegevens en andere dapps eenvoudig kunnen worden gemaakt.

Eind 2017 werkte Ubiq samen met Cryptopia in Nieuw-Zeeland om UBQ op de beurs te vermelden. Net als bij andere beurzen is de handel beperkt tot UBQ / BTC-paren. Interessanter dan de lijst is het feit dat het Ubiq-platform binnenkort het NZDT-token van Cryptopia zal hosten. NZDT is bedoeld om te functioneren zoals Tether (USDT) doet voor Amerikaanse dollars, waardoor het gemakkelijker wordt om fiat van Nieuw-Zeeland met cryptocurrencies vast te houden en te verhandelen.

Ondersteuning voor hardware-wallets is medio 2017 toegevoegd voor zowel Ledger- als Trezor-apparaten. Gebruikers kunnen UBQ opslaan op Ledger Nano S, Ledger Blue en Trezor, met behulp van Pyrus of MyEtherWallet om sleutels te beheren.

Ubiq’s Minimal Team
Veel moderne blockchain-projecten gebruiken teams van een tiental of meer ontwikkelaars, marketingmedewerkers, analisten, enzovoort. Ubiq hangt met minder dan een half dozijn teamleden, bijna allemaal ontwikkelaars met een grondige ervaring in de technologische industrie.
Oprichter Julian Yap is een systeemingenieur voorheen met Blocktech en Decred. Een beetje beroemd is, dat Ubiq niet de hoofdtaak van Yap is – hij is eigenlijk een full-time muntcodebeoordelaar met Bittrex. Het arrangement is uiteindelijk een goede zaak voor Ubiq, zo kondigde Yap aan in een blogpost, ondanks hoe ongewoon het klinkt.

Andere ontwikkelaars van het Ubiq-team zijn Luke Williams, maker van Iquidus Explorer en technisch directeur voor KryptoTech; Kris Hansen, een ervaren ontwikkelaar van financiële systemen; en Aldo Borrero, een Android- en blockchain-fanaat met een achtergrond in de banksector. Alex Sterk is CEO van Ubiq Technologies en is communitymanager voor de UBQ cryptocurrency.

Het is de moeite waard om op te merken dat het team van Ubiq niet op een berg crypto-contanten zit van pre-mining of ICO-financiering. Ze verkregen hun UBQ op dezelfde manier als iedereen. Dit maakt ze meer geïnvesteerd in het langdurige succes van het project.

Ubiq werd in 2017 door de Canadese Fintech Awards ‘Canadian Blockchain Company of the Year’ genoemd.

UBQ
Ubiq’s platformtoken, UBQ, is een relatief rustige munt die op en neer gaat bij het tij van de markt. Omdat Ubiq zelf niet veel evolutie doormaakt, ervaart het token geen ongebruikelijke stijgingen of dalingen in waarde. Maar hier kan verandering inkomen. Doordat Ubiq zo stabiel is gebleven is het ook aantrekkelijk geworden. En ondanks dat er weining aanpassingen zijn geweest komen er toch wat updates of zijn deze al reeds uitgevoerd.

Een potentiële zegen voor UBQ was de toevoeging begin 2018 van het token aan het CoinPayments-systeem. Iedereen die de service gebruikt, kan een breed scala aan altcoins accepteren voor winkelen en online diensten. Het toevoegen van UBQ aan de lijst zou het een boost in herkenbaarheid kunnen geven.

Wat de toekomst in petto heeft voor Ubiq
Ubiq is misschien een rustig en verzameld blockchain-project, maar het is niet zonder een paar opwindende ontwikkelingen aan de horizon.

Het ontwikkelingsfinancieringsprogramma van Ubiq heeft meer dan 20 BTC’s verzameld, die allemaal gemarkeerd zijn voor nieuwe projectvoorstellen van de gemeenschap. Het systeem zal tegen eind april 2018 een testpagina lanceren, met officiële voorstellen die de volgende maand worden geopend. Dit zou voor wat opwinding in het platform als geheel kunnen zorgen, om nog maar te zwijgen van een sterker gevoel van eigenaarschap tussen Ubiq en de gemeenschap.

Escher (ESCH) -luchtklokjes zijn een ander doorlopend evenement waar Ubiq-gebruikers naar uitkijken. Het token is een hulpmiddel voor bestuur dat op kwartaalbasis aan UBQ-houders wordt gegeven. ESCH laat in essentie actieve gemeenschapsleden stemmen over waar de ontwikkelingsfinanciering moet worden besteed, evenals nieuwe functie-ideeën en groepsvoorstellen.

Het Ubiq-team werkt aan het creëren van middelen voor de Vyper Smart Contract Language, een versie van het EVM-framework met een Python-achtige structuur. Ethereum’s Solidity is de meest populaire taal voor slimme contracten, maar met Vyper als een haalbaar alternatief, zullen programmeurs van Python gemakkelijker hun vaardigheden kunnen migreren om ontwikkeling te dopen. Deze middelen zullen medio 2018 beschikbaar worden gesteld zodra ze zijn voltooid.

Een andere grote ontwikkeling voor de nabije toekomst van Ubiq is de aankondiging van een werkrelatie met het Einstein Exchange-team. Ubiq bouwt een ‘proof-of-concept’-getinte aandelenstructuur voor de moedermaatschappij van het bedrijf, Einstein Capital. De Ubiq-blockchain biedt binnenkort private bedrijfsgovernance voor meer dan 100 aandeelhouders, waarbij aandelenopties en gerelateerde gegevens over de gedecentraliseerde grootboeken worden vastgelegd. Het team is van mening dat dit de perfecte manier is om de kracht van blockchain voor transacties op bedrijfsniveau en gegevensopslag te illustreren.

Er is ook de kwestie van PoW versus PoS. Ethereum, de op een na grootste cryptocurrency per marktkapitalisatie, maakt in 2018 de overstap naar PoS. Dit zou veel mijnwerkers met GPU’s die stof verzamelen, kunnen achterlaten. Ze zullen op zoek zijn naar nieuwe, mogelijk langdurige projecten en Ubiq past misschien wel.

Stabiliteit op de lange termijn
Ubiq is niet gemaakt om een ​​Ethereum-moordenaar te zijn, noch is het een poging om de blockchain-manie te verzilveren. Het project werd gelanceerd om een ​​stabiel dapps-platform te bieden waar ondernemingen op bedrijfsniveau jarenlang op konden vertrouwen. Automatisering die ze kunnen instellen en vergeten, slimme contracten die niet worden verbroken door maandelijkse harde vorken.

Tot dusverre bleef Ubiq trouw aan zijn doelstellingen. In de nabije toekomst komen er enkele veranderingen, maar het team heeft elke indicatie gegeven dat ze weten hoe te werk te gaan met de nodige voorzichtigheid. Het is een delicate balans om een ​​platform up-to-date te houden met beveiligingspatches en tegelijkertijd een solide en compatibele basis te behouden. Als Ubiq dit afdwingt, zou dit een betrouwbaar platform kunnen zijn dat bedrijven de komende jaren gebruiken.