Om de één of andere reden voelen sommige criminelen zich erg aangetrokken door cryptocurrencies voor het uitvoeren van hun clandestiene transacties. Veel blockchains zijn echter volledig transparant waardoor hun transacties een stuk gemakkelijker zijn te traceren. Toch wagen een aantal criminelen zich hier alsnog aan, maar in Australië wordt dit niet getolereerd. In dit land worden mensen die crypto voor illegale doeleinden gebruiken zelfs harder aangepakt dan hun ouderwetse collega’s.

Zwaardere straf voor crypto-criminelen

Dat schrijven onderzoekers Aaron Lane en Lisanne Adam van de Australische Monash University in een nieuw onderzoek. Volgens het onderzoek worden ‘crypto criminelen’ zwaarder bestraft dan criminelen uit de traditionele financiële wereld. Ze zouden namelijk “meer planmatigheid en meer deskundigheid” in huis hebben. Cryptomunten bemachtigen zou meer technische vaardigheden vereisen vergeleken met de rest van de bevolking, die misschien niet bekend is met zulke technieken.

Daarom deelt de rechtbank regelmatig zwaardere straffen uit. De studie onderzocht 103 Australische strafzaken tussen 2009 en 2020. 59 van de uitspraken leidden tot een straf, 44 zaken kregen een andere uitkomst.

Verschillen in crypto-kunde

De onderzoekers vinden niet niet altijd terecht. Ze concluderen dat de rechtbank het verschil tussen verschillende soorten crypto-transacties moet kunnen onderscheiden, zeker naarmate de adoptie van cryptovaluta toeneemt. ‘Bekwaamheid is een spectrum,’ is de conclusie.

Zo gebruiken sommige criminelen gecentraliseerde exchanges waar Know-Your-Customer (KYC) wetten op van toepassing zijn. Deze bedrijven zijn verplicht om je te vragen om je persoonsgegevens zodra je een account aanmaakt, en als de overheid vraagt om betalingsgegevens, moet het bedrijf deze opgeven. Daardoor is het voor de overheid relatief gemakkelijk om te achterhalen wie er achter een transactie zit.

Maar er zijn ook manieren om transactiedata onduidelijk te maken. Zogeheten crypto mixers zijn daar voorbeelden van. Mixers zijn een soort handelsplatformen die coins van verschillende deelnemers met elkaar ‘mengen’, zodat het niet duidelijk is van wie de tokens zijn. Dan wordt het voor opsporingsinstanties al moeilijker om transacties te traceren op de blockchain.

Cryptovaluta hebben ondanks de transparantie soms nog steeds een soort ‘Dark Web’ bijsmaak, en dat is in principe niet nodig. Begin dit jaar meldde onderzoeksbureau Chainalysis dat slechts 0,15% van alle transacties in crypto verbonden waren aan criminaliteit. Dat is een stuk lager dan met fiatvaluta. “Misdaad wordt een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency ecosysteem,” concludeerde Chainalysis.

Denk jij bij crypto eerder aan criminaliteit of aan handige toepassingen waar de wereld wat aan heeft? Vertel het ons in Discord!

The post Analyse: Crypto criminelen krijgen in Australië zwaardere straffen
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!