Een digitale valutarevolutie vindt plaats in Venezuela.

Venezolanen wisselen nu meer dan ooit Bolivars uit voor Bitcoin vanwege de politieke onzekerheid die de Zuid-Amerikaanse natie heeft gegrepen. De zeer controversiële herverkiezing die vorig jaar plaatsvond en de daaropvolgende beëdigingsceremonie die plaatsvond op 10 januari heeft de spanningen tot het kookpunt gedreven.

Bij de herverkiezing zag president Nicolás Maduro zijn presidentschap behouden na wat algemeen werd genoemd als een verkiezingstentoonstelling . De in stelling gebrachte president negeert oproepen van de Europese Unie en de internationale gemeenschap om af te treden. Protesten tegen zijn leiderschap hebben ook het land op zijn kop gezet.

Een politieke uitstraling

De huidige politieke impasse voedt de strijd om Bitcoin te verwerven. Meer Venezolaanse burgers kiezen ervoor om de digitale valuta te gebruiken omdat het een hogere waardebehoud heeft dan de Bolivar. Het land ervoer een inflatie van 1.000.000 procent in 2018, vandaar de overgang naar cryptocurrencies.

Het tradingplatform van Crypto P2P, LocalBitcoins heeft naar verluidt in de afgelopen zeven dagen meer dan $ 15 miljoen in Bolivar verwerkt voor BTC-transacties. Deze cijfers zijn bevestigd door statistieken die zijn afgeleid van CoinDance .

Venezuela heeft momenteel te maken met uitgebreide economische sancties opgelegd door de regering van de Verenigde Staten. Dit is het gevolg van een golf van mensenrechtenschendingen en flagrante daden van corruptie begaan door de huidige regering ten koste van haar burgers. Veel van de sancties zijn gericht tegen de kern van president Maduro, evenals een groot aantal overheidsinstanties.

De nieuwste Amerikaanse sancties voor overheidsinstellingen richten zich op het staatsoliebedrijf PDVSA. De VS sloegen de PDVSA met ingrijpende sancties die het onmogelijk maakten om olie naar de Verenigde Staten te exporteren. PDVSA mag dit alleen doen als het akkoord gaat met het accepteren van betalingen via geblokkeerde escrow-rekeningen, die niet onder controle van de leiding van het land staan.

Een Pro-Bitcoin-president

De zelfbenoemde interim-president van Venezuela, Juan Guaido, is een actieve voorstander van Bitcoin en heeft publiekelijk gereageerd op Maduro’s cryptocurrency, de petro. De Venezolaanse overheid heeft geprobeerd het gebruik onder de bevolking te stimuleren door een aantal door de overheid uitgegeven betalingen, zoals pensioenen, in petro te forceren. Dit heeft weinig gedaan om wijdverspreide aanvaardbaarheid te creëren. Buitenlanders die een paspoort wensen te verkrijgen, moeten ook betalen in de petro cryptocurrency.

Dat gezegd hebbende, zijn Venezolaanse burgers in het algemeen wantrouwend tegenover de door de overheid gecontroleerde petro cryptocurrency. Dit komt omdat de leiding van het land grotendeels haar lot bepaalt. Het is waarschijnlijk dat Guaido de petro zal verlaten als hij de macht overneemt. De huidige regering heeft de petro ontwikkeld om internationale sancties te omzeilen. Guaido wordt gesteund door vele EU-landen en de Verenigde Staten en heeft waarschijnlijk geen cryptocurrency nodig om de sancties te overwinnen, die worden opgeheven als hij Maduro toejuicht.

Het goede nieuws voor de cryptogemeenschap van BTC is dat hij sinds 2014 grote steun voor Bitcoin heeft getoond. Talrijke tweets illustreren zijn enthousiasme voor de digitale valuta in zijn vormende jaren. In december 2017, toen Bitcoin een hausse doormaakte, distantieerde hij de petro cryptocurrency van Maduro, en wees het af als een digitale zwendel. Volgens zijn verklaring kon niemand vaststellen of het echt werd ondersteund door de olievoorraden van het land. Guaido ondersteunde ook Bitcoin-aanpassingsinspanningen in het land en kondigde al snel de lancering aan van het cryptocurrency-uitwisselingsplatform Plataforma Sur Bitcoin , waarmee Venezolanen hun Bolivars kunnen verhandelen voor BTC.

Politieke onrust vertraagt ​​de installatie van de eerste bitcoin-geldautomaat

Venezuela zal de komende weken zijn eerste bitcoin-geldautomaat halen. Dit is volgens Jorge Farias, de CEO van Cryptobuyer, een in Panama gevestigde crypto-ATM-onderneming. Hij verklaarde dit tijdens een recent interview met Union Radio .

Farias onthulde dat de ATM al in afwachting van installatie in het land was. In een toespraak tot Coindesknoemde hij politieke onrust als een van de belangrijkste redenen waarom zijn team aarzelde om meteen met de installatie te beginnen. De nieuwe bitcoin-ATM-ontwikkeling komt in de nasleep van berichten dat de Venezolaanse regering af en toe de toegang tot de crypto- handelwebsite van LocalBitcoins P2P heeft geblokkeerd . Dit is te wijten aan bezorgdheid van de regering dat kapitaalvlucht op dit cruciale moment de economie van het land verder zou kunnen verlammen.

LocalBitcoins heeft naar verluidt de afgelopen maand meer dan $ 15 miljoen bitcoin-Bolivar-transacties verwerkt. Rapporten van het blok zijn onbevestigd, omdat CoinDance nog steeds aangeeft dat de handel in Bolivar- bitcoins op het platform toeneemt .

Venezolanen propageren Cryptocurrency gebruik in Latijns-Amerika

Venezolaanse burgers hebben een lange geschiedenis met cryptocurrencies, die al vele jaren onderbreking van de hoge inflatie van de Bolivar hebben geboden. Ze worden ook gezien als een geschikt middel om geld over te maken.

Volgens Matias Goldenhörn, een directeur van Athena Bitcoin, is de Zuid-Amerikaanse crypto-ATM-markt in een exponentieel tempo gegroeid. Dit komt grotendeels door het wijdverspreide bewustzijn dat wordt gepropageerd door de Venezolaanse diaspora-gemeenschap. Vanwege de economische sancties die het internationale geldovermakingssysteem van het land hebben aangetast, kiezen velen ervoor om via cryptocurrency-netwerken geld naar hun familieleden thuis te sturen. De Venezolaanse diaspora-gemeenschap helpt ook bij het verspreiden van crypto-bewustzijn over het hele continent.

Volgens Goldenhörn heeft Athena Bitcoin ongeveer $ 3 miljoen aan winsten kunnen incasseren van 25 crypto-geldautomaten die in Latijns-Amerika zijn geïnstalleerd, grotendeels vanwege dit sociale element.

 

 

 

bron: Coincentral.com