In 2023 is de totale hoeveelheid ethereum (ETH) in omloop al met 66.000 stuks afgenomen. Dat komt allemaal door EIP-1559 en de introductie van het Proof-of-Stake consensus mechanisme in september 2022. Tijd om samen uit te zoeken hoe dat precies werkt en hoe er binnen ethereum geen sprake is van inflatie, maar deflatie.

EIP-1559 en Proof-of-Stake

Te beginnen met EIP-1559, deze update voor Ethereum zorgde ervoor dat een deel van de transactiekosten op de digitale brandstapel terechtkomen. In feite betekent dit dat ongeveer de helft van alle transactiekosten die mensen in ether betalen voorgoed uit de omloop verdwijnt.

Dat zorgt ervoor dat er op dagelijkse basis een behoorlijke hoeveelheid ether wordt vernietigd. In het Proof-of-Work tijdperk van Ethereum was dat echter niet voldoende om van inflatie naar deflatie te gaan.

Miners kregen voor het produceren van blokken zoveel ether, dat het verbranden via EIP-1559 de inflatie niet onder de nul wist te drukken. De komst van Proof-of-Stake bracht daar verandering in.

Sindsdien krijgen producenten van een blok een stuk minder ether als beloning. In 2023 resulteert dat er tot nu toe dus in dat er onder de streep reeds 66.000 ETH uit de omloop zijn gehaald.

Ethereum Shanghai-upgrade

In principe zou dit een opwaarts effect op de koers moeten hebben. Het zorgt er immersl voor dat er steeds minder ethers op de markt komen voor de verkoop. Een mechanisme dat een vergelijkbaar effect had de afgelopen jaren was het Proof-of-Stake contract van de Beacon Chain.

Tot nu toe is het namelijk niet mogelijk om ETH uit dit contract op te nemen. Als je ervoor kiest om jouw ethers te staken op de nieuwe Ethereum-blockchain, dan moet je wachten op de Shanghai-upgrade om die los te maken.

Als gevolg daarvan zitten er momenteel voor miljarden dollars aan ethers ‘vast’ in het Proof-of-Stake contract. Begin april is het echter zover en komt de Shanghai-upgrade uit. Dat zou in theorie kunnen betekenen mensen straks massaal ethers opnemen uit het Proof-of-Stake contract en deze in de verkoop gooien.

The post Analyse: Ethereum aanbod in 2023 al met 66.000 ETH gedaald
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!