Meta, de sociale mediagigant die voorheen ‘gewoon’ Facebook heette, ziet wel brood in de metaverse. Het heeft zelfs zijn eigen naam veranderd om dat duidelijk te maken. Ethereum (ETH)-oprichter Vitalik Buterin denkt dat Mark Zuckerbergs bedrijf het verkeerd aanpakt.
Nog weinig richting in de metaverse
Dat verklaart Buterin op Twitter. ‘De “metaverse gaat gebeuren, maar ik denk niet dat de bestaande pogingen van grote bedrijven om bewust een metaverse te maken [nut hebben],” schrijft de bekende ontwikkelaar. “Mijn kritiek is diepzinniger dan ‘metaverse Wikipedia zal metaverse Encyclopedia Britannica verslaan’. We weten nog niet goed wat de definitie van ‘de metaverse’ is, dus het is nog te vroeg om te weten wat mensen echt willen. Dus alles wat Facebook (lees: Meta) doet schiet naast het doel,” voegt hij hieraan toe.
The “metaverse” is going to happen but I don’t think any of the existing corporate attempts to intentionally create the metaverse are going anywhere. https://t.co/tVUfq4CWmP
— vitalik.eth (@VitalikButerin) July 30, 2022
My critique is deeper than “Metaverse Wikipedia will beat Metaverse Encyclopedia Britannica”. It’s that we don’t really know the definition of “the metaverse” yet, it’s far too early to know what people actually want. So anything Facebook creates now will misfire.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) July 31, 2022
Het is volgens hem dus niet te voorkomen dat veel bedrijven hard zullen falen in hun ontwikkeling van zo’n futuristisch platform. Als je niet weet waar je moet zoeken, dan is het moeilijk om in de juiste richting te sturen.
Maar dat geldt niet alleen voor grote bedrijven. Er zijn ook projecten met cryptocurrencies die in de metaverse actief zijn. Het ligt natuurlijk voor de hand dat de problemen waar Meta mee kampt in meer of mindere mate ook zullen gelden voor de decentrale alternatieven.
Kritiek op Meta
Meta krijgt al sinds het werkt aan de metaverse grote ladingen kritiek te verduren. Het wordt regelmatig beschuldigd van het ontwikkelen van een dystopische digitale wereld waar je gebruikersdata wordt verkocht aan de hoogste bieder.
Tegelijkertijd koopt het concurrenten op. De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft vorige week Meta aangeklaagd omdat het probeerde om zo’n concurrent op te kopen. Eigenlijk had Meta al een app die concurreerde met het metaverse-bedrijf dat Meta wilde kopen. Wat het doel van de aankoop precies is weten we nog niet.
Vorige maand werd bekend dat Facebook meer ideeën heeft dan alleen een metaverse maken. Facebook krijgt namelijk ondersteuning voor NFT’s.
The post Analyse: Ethereum oprichter: Metaverse komt, maar Facebook is te vroeg
appeared first on Crypto-Insiders.