Hoe graag we bitcoin ook zien als een onafhankelijke munt die zich nergens van aan trekt, kunnen we de cryptocurrency niet helemaal meer los zien van de wereldeconomie. En in die wereldeconomie is er een heleboel gaande. De Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande heeft miljarden euro’s aan schulden en staat op omvallen. Wat heeft dit voor impact op bitcoin?
Bitcoin en de dollar
Daarover later meer, maar eerst een belangrijke grafiek. Bitcoin lijkt een omgekeerde relatie te hebben met de Amerikaanse dollar: stijgt bitcoin? Dan daalt de dollar. En andersom.
Die omgekeerde relatie zie je op de grafiek hieronder. De groene lijn is de bitcoin koers, de rode lijn is een gewogen gemiddelde van de waarde van de dollar in o.a. de euro, de Japanse yen en het Britse pond.
Wat is de verklaring achter die relatie? De dollar is nog steeds de wereldreservemunt, en wanneer deze zwakker wordt, zoeken investeerders naar andere activa om hun vermogen te beschermen tegen inflatie. Dat kan bijvoorbeeld bitcoin zijn.
Op dit moment wordt de dollar juist sterker, en dat heeft zijn weerslag op bitcoin. Sinds maandag 6 september bevindt bitcoin zich in een dalende trend.
Maar waarom wordt de Amerikaanse dollar nu juist sterker? Dat heeft te maken met onzekerheid op de financiële markten.
Wereldwijde onzekerheid
Het gaat namelijk niet goed met de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Het bedrijf verkeert al enige tijd in grote financiële problemen, en beleggers vrezen voor een faillissement. Dat faillissement kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Chinese en internationale economie.
Het bedrijf heeft zo’n 260 miljard euro aan schulden, naar verluidt is Evergrande hiermee één van de bedrijven met de hoogste schulden ter wereld. De aandelenkoers van het Chinese vastgoedbedrijf bevindt zich nu op het laagste punt in 11 jaar.
Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen bij Evergrand, afkomstig van Tradingview. Klik op de grafiek om deze te vergroten:
Dat niet alleen, verschillende centrale banken nemen deze week een besluit over het al dan niet aanpassen van de rente. Naast de Amerikaanse centrale bank nemen onder andere de centrale bank van Engeland, Japan, India, en Brazilië een besluit. Dit zorgt ook voor onzekerheid voor beleggers.
De Hang Seng index, de aandelenindex van Hongkong daalt vandaag met 3%. Het is wachten op de opening van de Amerikaanse aandelenmarkt, maar onze eigen AEX opende vanmorgen met een daling van 0,85%. Een schijntje voor de cryptomarkt, maar een grote beweging voor aandelen.
De aandelenmarkten wereldwijd wankelen dus, en tegelijkertijd stijgt de Amerikaanse dollar. Investeerders lijken hun heil te zoeken in de wereldreservemunt. Kijken we naar de omgekeerde relatie met bitcoin, dan kan dat op korte termijn dus slecht nieuws zijn voor de cryptomunt.
The post Evergrande wankelt en neemt aandelenmarkt mee, wat is impact op Bitcoin? appeared first on BTC Direct | Nieuws.