Indonesië, een economie van biljoenen dollars, is onmogelijk te negeren. Het land hield op woensdag verkiezingen waarbij minister van Defensie Prabowo Subianto en voormalige gouverneurs Anies Baswedan en Ganjar Pranowo allemaal strijden om de volgende president te worden.
In december verklaarde burgemeester Gibran Rakabuming Raka van Indonesië, een vicepresidentskandidaat bij de Indonesische verkiezingen, dat hij zich ten doel stelt om de positie van Indonesië als leider in de digitale revolutie te versnellen door expertise in blockchain en cryptocurrencies te ontwikkelen.
Rakabuming Raka is de zoon van president Joko Widodo. Tijdens een evenement op 10 december vorig jaar zei de jonge burgemeester: “We bereiden blockchain-experts voor, we bereiden cybersecurity-experts voor, we bereiden crypto-experts voor.”
Maar het lijkt erop dat het tijdperk van Joko Widodo nu ten einde loopt, nu Prabowo Subianto de voorkeur krijgt bij de Indonesische verkiezingen op woensdag. Op het moment van de pers leidde Subianto in de peilingen.
Wat betekent de verkiezing in Indonesië voor de crypto-sector?
Indonesië, ’s werelds grootste moslimmeerderheidsland, heeft het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel verboden. Het land staat echter wel investeringen in digitale activa toe.
“De positie van Indonesië in het wereldwijde cryptocurrency-landschap, met een 7e plaats in de crypto-adoptieranglijst van Chainalysis, getuigt van de sterke neiging van de regio naar digitale valuta’s, ondanks het fluctuerende politieke klimaat,” zei Sung Min Cho, CEO en medeoprichter van Beoble, een Web3-messagingplatform gevestigd in Azië. Hij legde verder uit:
“Deze prestatie maakt deel uit van een bredere trend in Azië, die wordt gekenmerkt door hoge tarieven van adoptie van blockchaintechnologie en onderstreept de belangrijke rol van de regio in de mondiale arena.”
Wie er ook wint, Indonesiërs blijven enthousiast voor crypto Min Cho legt uit dat wat opvalt, is het duidelijke enthousiasme voor cryptocurrencies onder Indonesiërs, met meer dan 14 miljoen actieve handelaren, die traditionele aandelenhandelaren overtreffen.
“Dit spreekt niet alleen voor de digitale geletterdheid en ondernemersgeest van het land, maar benadrukt ook de inspanningen om financiële diensten naar de onbancierde bevolking te brengen. Zelfs met regelgevende onzekerheden weerspiegelt deze trend een bredere beweging in Azië naar het omarmen van gedecentraliseerde financiële systemen, waaruit blijkt dat noch bedrijven noch individuen in Indonesië zijn afgeschrikt om de mogelijkheden van digitale valuta’s te verkennen.”
In januari rapporteerde de Indonesische overheid een aanzienlijke daling van de belastinginkomsten uit crypto voor 2023, ter waarde van $31,7 miljoen (Indonesische Rupiah 467,27 miljard), volgens een rapport van het lokale nieuwsplatform Kontant.
De daling markeert een scherpe daling van 63% vergeleken met de gedeeltelijke incassoperiode in 2022 toen het crypto-belastingregime werd geïntroduceerd. Dit is een van de verschillende nieuwe belastingen op de “digitale economie” die in 2022 werden ingevoerd als onderdeel van een Indonesische belastinghervorming. De regering heeft verklaard dat zij verwacht dat de belastinghervorming de “belastinginning zal verbeteren” en uiteindelijk zal leiden tot een “gezond en eerlijk belastingstelsel.”
Het bericht Indonesië kiest nieuwe president, wat betekent dit voor de crypto-sector? verscheen eerst op CryptoBenelux.