Binance laat sinds deze week klanten checken of de bitcoins die ze bij de exchange bewaren ook echt uitsluitend van de klanten zijn. Hiervoor gebruikt Binance net als veel andere crypto-bedrijven een ‘Proof-of-Reserves’. Maar hier zitten wat haken en ogen aan – Kraken-CEO Jesse Powell vindt het concept zelfs zinloos.

Proof-of-Reserves bewuste misleiding?

De topman schrijft op Twitter dat Binance’ Proof-of-Reserves getuigd van onverschilligheid of zelfs bewuste misleiding is. ‘S werelds grootste exchange gebruikt zogenoemde ‘merkle trees’, een model waarmee je cryptografisch kunt aantonen dat bepaalde informatie correct is. Ze staan ook wel bekend als hash trees.

Maar Powell noemt het systeem complete onzin en benadrukt dat het onder het mom van merkle trees niet opvalt dat schulden niet mee worden gerekend:

Een verklaring van activa is zinloos zonder passiva [te vermelden]. [Binance’ Proof-of-Reserves] zegt niet meer dan ‘hier is je hash in het bitcoin-spreadsheet [van de exchange]’. Het hele punt hiervan is om aan te tonen dat een exchange meer cryptocurrencies heeft dan dat het aan klanten verschuldigd is. Een transactiebewijs toevoegen aan een lijst is waardeloos zonder al het andere.

Proof-of-Reserves is populair

Verschillende crypto-exchanges hebben al aangekondigd in enige vorm een Proof-of-Reserves te tonen of zijn dat van plan. Naast Binance gaat het bijvoorbeeld om Bybit, Huobi en OKX. Bitvavo is het ook van plan. Op crypto-dataplatformen als CoinMarketCap kun je nu ook bij sommige exchanges per activa zien wat ze hebben, op een iets uitgebreidere manier dan wat Binance nu toont.

Frappant is dat Kraken zelf ook zo’n functie heeft, ondanks dat de CEO er kritiek op heeft. Powell is ook niet de enige meer met kritiek. Bank of America verklaarde namelijk exact hetzelfde; wat je ziet is een momentopname, en het is niet duidelijk wat een exchange aan schulden heeft. In ieder geval zet Kraken wel vaker zijn beste beentje voor. Het bedrijf zegt voorstander te zijn van neutrale regulatie en van het zelf bewaren van je coins.

The post Analyse: Kraken-CEO: Proof-of-reserves van Binance zijn ‘zinloos’
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!