In de immer bruisende wereld van cryptocurrency blijft de industrie haar focus leggen op decentralisatie, ondanks de opmerkelijke stijging van prijzen sinds het begin van het jaar.
Dit blijkt niet alleen uit de beweging buiten de bekende Bitcoin en memecoins, maar ook uit recente ontwikkelingen die de noodzaak van decentralisatie benadrukken.
Incidenten rondom inlezen gebruikersberichten
Recent kwam naar voren in meerdere nieuwsberichten een rechtszaak tegen het technologiebedrijf Meta. Hierin wordt gesteld dat Meta Netflix toegang zou hebben verleend tot directe berichten van Facebook-gebruikers in ruil voor Netflix’s belofte om in 2017 tot 150 miljoen dollar aan advertenties te besteden.
Een ander incident, dat op 30 maart bekend werd, betreft de Amerikaanse telecomgigant AT&T. Deze heeft automatisch miljoenen klantenwachtwoorden gereset na de ontdekking dat een dataverkoper 73 miljoen gegevens van AT&T-klanten heeft gepubliceerd. Dit gebeurde als gevolg van een datalek uit 2019.
De lijst met datalekken en misbruik van klantgegevens lijkt eindeloos. Een snelle zoekopdracht op Google onthult de omvang van het probleem.
Meer inzetten op privacy
In een recente aflevering van de podcast ‘The Agenda’ spreken presentatoren Ray Salmond en Jonathan DeYoung met Daniel James, medeoprichter van Dmail. Het gesprek gaat over de noodzaak van decentralisatie in alles, inclusief e-mail. Met zorgen zoals spam, phishing en het risico op het verwijderen of verkopen van persoonlijke gegevens, benadrukt James dat blockchain de veiligheid significant kan verhogen door het elimineren van een centraal aanvalsdoelwit voor hackers.
Dmail zet zwaar in op privacy door elke e-mail te versleutelen, waardoor het moeilijker wordt voor aanvallers om toegang te krijgen tot e-mailaccounts. Dit decentralisatie-aspect biedt gebruikers meer soevereiniteit over hun gegevens.
James bekritiseert de grote technologiebedrijven voor het overschrijden van hun grenzen, door politiek te worden en censuur toe te passen, ongeacht politieke voorkeur. “Dat zou niet moeten gebeuren,” stelt hij. Volgens hem biedt e-mail via blockchain een oplossing voor deze problemen en introduceert het de mogelijkheden van Web3.
Over de dominantie van Gmail merkt James op dat het doel niet is om Gmail te vervangen, maar om de gebruiksvriendelijkheid en interface te evenaren, terwijl de ethische zorgen worden aangepakt. “Je bezit je eigen data en opslag, wat een duidelijk voorbeeld is van de waarde van decentralisatie,” zegt James.
Het bericht Mede-oprichter van Dmail zegt dat e-mail gedecentraliseerd moet zijn en de soevereiniteit van gegevens moet beschermen verscheen eerst op Newsbit.