Oekraïne komt met concept voor digitale nationale valuta

De Nationale Bank van Oekraine (NBU) heeft gisteren bekend gemaakt dat zij een voorstel voor de uitgifte van een central bank digital currency (CBDC), de e-hryvnia, hebben opgesteld. Deze digitale valuta zou alle functies van de normale hryvnia hebben, maar dan volledig gedigitaliseerd.

E-hrvynia

De Oekraïense centrale bank maakte bekend dat zij momenteel drie kandidaten hebben als mogelijke uiteindelijke digitale valuta. Eerst zullen deze drie concepten uitvoerig getest worden, en op den duur zal het concept dat het beste uit de test komt worden gekozen als e-hryvnia. 

De eerste optie beschrijft een e-hryvnia die vooral bedoeld is voor retailbetalingen via smart contracts. Een retail e-hryvnia zou daarnaast het verminderen van de overheidsuitgaven voor administratie mogelijk maken, aldus de NBU.

De tweede CBDC-optie voorziet dat de e-hryvnia beschikbaar gaat zijn voor gebruik bij het uitwisselen van crypto en andere digitale activa op exchanges.  

“De e-hryvnia kan een van de belangrijkste elementen worden van de ontwikkeling van kwaliteitsinfrastructuur voor de markt van virtuele activa in Oekraïne”, aldus de aankondiging.

De derde optie is vooral toegespitst op het verstrekken van internationale betalingen met de e-hryvnia. Op deze manier zouden betalingen van en naar het buitenland een stuk sneller, goedkoper en transparanter moeten worden.

De centrale bank van Oekraïne

De directeur van de centrale bank van Oekraïne, Oleksii Shaban, gelooft dat de digitale hryvnia de potentie heeft om het betalingsverkeer in het hele land op de schop te nemen en een grote positieve verandering teweeg zal brengen:

“De ontwikkeling en implementatie van de e-hryvnia kan de volgende stap zijn in de evolutie van de betalingsinfrastructuur van Oekraïne,”

Oekraïne is al langere tijd bezig met het onderzoek naar de uitgifte van een CBDC. In 2018 lanceerde de NBU al een pilot om de haalbaarheid van digitale valuta te onderzoeken. In oktober van dit jaar kwam dit proces in een stroomversnelling. Toen werd ook het handelsmerk ‘e-hryvnia’ geregistreerd. Wanneer de volgende stap gereed zal zijn is nog niet bekend.

The post Analyse: Oekraïne komt met concept voor digitale nationale valuta
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht