We worden in de media al maanden geconfronteerd met een potentiële recessie als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Het afgelopen decennium heeft de wereldeconomie mogen genieten van een rente van praktisch nul procent, wat resulteerde in een gigantische asset-bubbel; die men ook wel de “everything bubble” noemt.
Nu is de vraag of die bubbel zal imploderen met de huidige rentes van 5 procent plus de ~95 miljard dollar per maand aan assets die de Amerikaanse centrale bank van zijn balans laat verdwijnen. Vergeet daarbij ook niet het strenge beleid van de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan.
Als we die feiten op een rijtje zetten lijkt het onrealistisch om te denken dat we hier zonder financiële schade mee wegkomen.
Wanneer komt de recessie?
In tegenstelling tot wat de zogenaamde “permabulls” (mensen die altijd bullish zijn) denken, lopen financiële bubbels niet langzaam leeg. Maar zodra ze barsten klapt de economie vaak plotseling in elkaar en duurt het lang voordat de koersen van financiële assets herstellen. Op het moment dat de DOTCOM-bubbel uit elkaar klapte in 2000, daalde de Amerikaanse Nasdaq 100 bijvoorbeeld met 83 procent naar zijn dieptepunt in 2002.
Tot nu toe is de recessie die iedereen voorspelde uitgebleven als gevolg van een drietal factoren; de vertraagde impact van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, de overvolle spaarpot van de Amerikaanse consument na de COVID-19 pandemie en de angst van bedrijven om mensen te ontslaan (omdat bedrijven bang zijn dat het onmogelijk is om die mensen weer terug te krijgen).
De verwachting is dat de spaarpot van de Amerikaanse consument in oktober leeg is, verder wijzen verschillende indicatoren richting een recessie en zien we de werkloosheid plotseling oplopen (afgelopen week steeg deze van 3,5 naar 3,8 procent).
Wat dat betreft lijkt de recessie een kwestie van tijd.
Wat betekent dat voor de bitcoin koers?
Recessies zijn over het algemeen slecht nieuws voor risico-assets. Bitcoin maakte in zijn volledige bestaansgeschiedenis nog geen echte recessie mee; maar de kans is groot dat de bitcoin koers hetzelfde reageert als bijvoorbeeld de S&P 500 (zie onderstaande grafiek).
Wat dat betreft is de verhoogde kans op een recessie niet goed voor de koersen van risico-assets en dat zien we ook terug in de prestaties van bitcoin de afgelopen maanden. Aan de andere kant zien we ook meteen aan deze grafiek dat de markt (tot nu toe) altijd weer heeft weten te herstellen van een recessie; in ieder geval de S&P 500.
Dat biedt natuurlijk geen garanties voor bitcoin, maar vergeet dus ook niet dat recessies niet meteen het einde van de wereld zijn.
The post Analyse: Recessie lijkt een kwestie van tijd, wat betekent dat voor bitcoin?
appeared first on Crypto-Insiders.