Vijf jaar geleden was de Trezor de eerste hardware wallet waarover we een review schreven. Sindsdien zijn er diverse nieuwere modellen op de markt en is de originele Trezor hernoemd tot de Trezor One. Maar, volstaat die nog wel en hoe verhoudt de Trezor One zich ten opzichte van nieuwere modellen?

De Trezor werd al in 2014 op de markt gebracht door het Tsjechische SatoshiLabs, onder andere bekend van de miningpool Slush Pool en CoinMap. De Trezor was jarenlang een populaire hardware wallet, maar tegenwoordig zijn er allerlei nieuwere modellen.

Toch is de Trezor ook niet stil blijven staan. Vandaag de dag is de gebruikerservaring geheel anders dan vroeger en ook de naam is aangepast naar ‘Trezor One’. In deze recensie nemen we de Trezor One daarom opnieuw onder de loep en vragen we ons af: is de Trezor One nog steeds een goede keuze?

Hardware wallets

Hardware wallets zijn bedoeld om je bitcoinwallet tegen digitale aanvallen te beschermen, zoals virussen en hackers. Het zijn kleine apparaatjes waarmee je een seed phrase kan aanmaken die nooit rechtstreeks in aanraking komt met een computer. Zelfs op een geïnfecteerd computer blijft de seed phrase zo buiten bereik van digitale dreigingen, omdat het veilig in het apparaatje zit.

Voor eindgebruikers werken hardware wallets in de praktijk een beetje zoals de apparaatjes die gangbaar zijn bij internetbankieren: bij het doen van een bitcointransactie gebruik je de hardware wallet om de transactie te bevestigen. In een eerder artikel schreven we al eens eerder over hardware wallets en waarom je er misschien één zou willen hebben.

Trezor One vs Trezor Model T

De Trezor One is zoals gezegd het oudere en eerste model hardware wallet van SatoshiLabs. Ooit was het één van de duurdere hardware wallets, maar vandaag de dag is het een instapmodel en is de prijs verlaagd naar een zeer schappelijke €59,29 euro – net zo duur als het instapmodel van concurrent Ledger.


Boven: De Trezor One (links) en Model T (rechts)

Tegenwoordig is er ook de Trezor Model T. Dat is de luxe variant met een prijskaartje van €192,39 euro. Dat heeft een full color touchscreen, een USB-C verbinding, ondersteuning voor microSD-kaarten en Shamir’s secret, en een bredere ondersteuning voor andere cryptovaluta’s.

Dat krijg je bij de veel goedkopere Trezor One allemaal niet. De Trezor One is kleiner, heeft geen touchscreen maar een zwart-wit scherm met twee fysieke knopjes en een normale USB-aansluiting. Ook zijn er iets minder technologische snufjes en is de ondersteuning voor andere cryptovaluta’s beperkter.

De basisfunctionaliteit is bij allebei echter hetzelfde en als het aankomt op het beschermen van je seed phrase is de Trezor One in principe net zo veilig als de Trezor Model T. Het prijsverschil zit hem dus vooral in het uiterlijk en de extra’s.

Verpakking

De Trezor One komt verpakt in een simpel doosje met een holografische zegel erop. Dat is een veiligheidsmaatregel. Als de zegel intact is weet je dat het doosje tijdens het verschepen niet is geopend.

In het doosje tref je de Trezor One, een kort USB-kabeltje, een klein velletje met instructies, een stapeltje stickers en een hangertje om het eventueel ergens aan te bevestigen.

Open source

Trezor hardware wallets onderscheiden zich van veel andere hardware wallets doordat ze op basis van open source werken. Concurrent Ledger biedt bijvoorbeeld ook een vergelijkbare hardware wallet aan, maar houdt de broncode geheim om hackers en kwaadwillenden geen houvast te geven. Tegelijkertijd betekent dat ook dat je de code niet zelf kan controleren en dus vertrouwen moet hebben in de fabrikant.

Bij de Trezor is alle code bewust wél openbaar, zodat je er niet blind op hoeft te vertrouwen. Enerzijds levert dat misschien voordelen op voor kwaadwillenden, maar anderzijds zijn open source projecten vaak robuuster omdát ze zo veelvuldig worden geanalyseerd.

Het is een filosofische en strategische keuze van de fabrikant, en één van de grootste verschillen tussen de Trezor en Ledger hardware wallets.

Trezor Suite

Als je de Trezor One ontvangt staat er nog niets op voorgeïnstalleerd. Dat voorkomt dat je met geïnfecteerde firmware aan de slag gaat. Voordat je de
Trezor One kan gebruiken zal je dus eerst het één en ander moeten installeren en instellen. Dat kan via de officiële Trezor Suite software, dat het MyTrezor van vroeger heeft vervangen.

Er is een Trezor Suite desktop app die je kan installeren en er is ook een web-based variant waar je alleen een browser voor nodig hebt. Zodra je Trezor Suite hebt opgestart en de Trezor One hebt verbonden neemt de app je eerst door een stappenplan heen. Dat is een eenvoudig en relatief pijnloos proces. Met een muisklik installeer je de firmware en daarna krijg je de keuze om een bestaande bitcoinwallet te importeren of een nieuwe aan te maken.

Wanneer je een nieuwe bitcoinwallet aanmaakt krijg je via het schermpje van de Trezor One de 24 Engelse woorden van je seed phrase. Die moet je goed bewaren en je krijgt daar maar één keer de kans voor! Als je de hardware wallet ooit verliest of als hij stukgaat dan kan je alléén nog bij je bitcoinwallet als je de seed phrase goed hebt bewaard. Bescherm de seed phrase dus zorgvuldig, deel het nooit met anderen en maak een extra back-up. Hier lees je er meer over.

Trezor Suite doet z’n best om het belang van de seed phrase te benadrukken. Nadat je de seed phrase hebt opgeschreven vraagt de app je om de woorden te herhalen, om ervan verzekerd te zijn dat je ze daadwerkelijk hebt opgeschreven.


Boven: De numerieke weergave op de Trezor en het computerscherm

Pincode

Vervolgens kies je een pincode. Dat werkt bij Trezor anders dan andere hardware wallets.

Je toetst bij Trezor je pincode namelijk niet in op het apparaatje, maar in plaats daarvan toont je computerscherm een numeriek toetsenbord waarbij alle cijfers onzichtbaar zijn. Op het schermpje van de Trezor One zie je eveneens een numerieke weergave, maar daar staan alle cijfers op willekeurige posities in plaats van op de normale plek.

De locaties van de cijfers op het schermpje van de Trezor One geven aan welke corresponderende toetsen je op het computerscherm moet indrukken. Dat heeft Trezor als veiligheidsmaatregel bedacht, om te voorkomen dat iemand die over je schouder meekijkt je pincode kan raden op basis van welke toetsen je indrukt.

Nadat je een pincode hebt aangemaakt kan je als leuk extraatje een afbeelding kiezen en je Trezor een naam geven. Beide zullen voortaan zichtbaar zijn op het schermpje van de Trezor. Als je meerdere Trezors bezit kan je ze zo eenvoudig uit elkaar houden.

Geheime wallets

Je kan vervolgens kiezen welke bitcoinwallet je in Trezor Suite wil openen. Je hebt namelijk de standaard bitcoinwallet die bij je seed phrase hoort, maar daar kan je ook verborgen extra wallets aan koppelen.

Je kan namelijk een 25ste woord naar keuze aan je seed phrase toevoegen. Als je dat doet open je daarmee een kersverse nieuwe en andere bitcoinwallet, waarbij de seed phrase dezelfde 24 woorden zijn plus je zelfbedachte 25ste woord. Zo kan je eenvoudig een oneindig aantal extra wallets aan dezelfde seed phrase koppelen. Niemand die er ooit achter hoeft te komen dat ze bestaan en hoeveel je er hebt.

Handig als je jouw spaargeld wil verdelen, maar het geeft je ook de mogelijkheid om een ‘lokwallet’ aan te maken. Je zou bijvoorbeeld je spaargeld kunnen bewaren in een geheime wallet (of meerdere) en de standaardwallet kunnen vullen met een kleiner bedrag. Mocht je ooit met kwaadwillenden in aanraking komen, dan kan je de lokwallet gebruiken om ze op het verkeerde spoor te zetten.

Gebruik

Je hoeft de Trezor One niet in combinatie met de officiële walletapplicatie te gebruiken, want het werkt ook in combinatie met een aantal andere walletapplicaties zoals Electrum. Als je wel Trezor Suite gebruikt is dat voor de meeste mensen echter een prima keuze. Trezor Suite is namelijk gebruiksvriendelijk en heeft genoeg te bieden.

Je kan je eigen node verbinden, zodat je privacy verbetert en je niet op de node van Trezor hoeft te vertrouwen. Ook kan je met een muisklik via het Tor-netwerk verbinden om je IP-adres af te schermen. Iedere keer dat je een bitcoin ontvangstadres genereert verschaft de app je van een nieuw bitcoinadres, ook omwille van je privacy.

Replace-by-Fee (RBF) staat standaard aan, zodat je bij transacties die in de mempool blijven hangen eenvoudig de miner’s fee omhoog kan ‘bumpen’. Eventueel kan je het ook uitzetten of kiezen om een transactie te ‘finalizen’, als de ontvangende partij geen RBF ondersteunt.

Trezor Suite heeft een ingebouwde privacy-mode die alle gevoelige informatie automatisch afschermt, zodat je eventueel in aanwezigheid van anderen transacties kan doen zonder je privacy op te geven. Ook beschikt de app over een dark mode.

Zoals veel andere walletapplicaties biedt Trezor Suite ook de mogelijkheid om bitcoin te kopen of verkopen. Daar ben je natuurlijk niet aan gebonden –
je bent vrij om overal waar je wil bitcoin te kopen of verkopen (bijvoorbeeld bij Bitonic!).

Trezor One vs Ledger Nano S?

De grote vraag is natuurlijk hoe de Trezor One zich verhoudt tot de Ledger Nano S, het instapmodel
van de gelijknamige fabrikant Ledger.

De Ledger Nano S was lange tijd populair omdat het de goedkoopste hardware wallet op de markt was. De Ledger Nano S biedt ook een prima bescherming voor je seed phrase, dus voor veel beginnende bitcoiners was dat een voor de hand liggende keuze. Tegenwoordig kost de Trezor One echter hetzelfde en dat verandert de zaak.

De Trezor One heeft namelijk voordelen waardoor het naar onze mening een meer aantrekkelijke optie is. Het apparaatje voelt meer solide aan dan de Ledger Nano S, de knopjes zijn iets fijner en het scherm is iets groter. De apps van beiden werken even
prettig, maar Trezor Suite biedt meer functionaliteit dan Ledger Live.

Er lijkt ook iets meer aandacht te zijn voor privacy en veiligheidsmaatregelen dan bij Ledger. Ledger biedt ook maar één geheime wallet, die niet helemaal gebruiksvriendelijk is, terwijl dat bij Trezor onbeperkt is en uiterst eenvoudig. Bovendien is Trezor open source – volgens ons een groot
voordeel.

De reputatie van Ledger liep bovendien een deuk op: het bedrijf werd gehackt en gegevens van duizenden klanten werden gestolen en op dark markets te koop aangeboden. Trezor’s reputatie is daarentegen nog ongeschonden.

Conclusie

De Trezor One heeft dus nog genoeg te bieden. Hoewel het uiterlijk en de bediening misschien wat achterloopt op nieuwere modellen is er daarbuiten eigenlijk weinig op aan te merken. Qua veiligheid en mogelijkheden voldoet de Trezor One prima. Het heeft zelfs functionaliteit die de concurrentie
niet heeft.

We ondervonden slechts één ergernis: het meegeleverde kabeltje van 15cm is te kort. Dat is bij het gebruik van een desktop computer niet heel handig bij het intoetsen van de knopjes op het apparaatje of het aflezen van het schermpje. Met een nieuw kabeltje is dat natuurlijk eenvoudig op te lossen.

Afgezien daarvan is de Trezor One een prima keuze en geschikt voor zowel beginners als gevorderde bitcoiners. Er zijn luxere hardware wallets en er zijn ook meer geavanceerde hardware wallets, maar voor die extra’s betaal je soms fors meer, terwijl lang niet iedereen ze gebruikt of nodig heeft.

De Trezor One doet eigenlijk alles wat je ervan zou verwachten, plus een beetje meer. Als je gewoon een hardware wallet zoekt om je bitcoins veilig op te slaan en slechts af en toe een transactie doet, dan is de Trezor One gezien het zeer schappelijke prijskaartje van €59,29 euro zeker het overwegen waard. Wat ons betreft nog altijd een aanrader.

Voordelen

  • Goedkoop
  • Open source
  • Gebruiksvriendelijk
  • Onbeperkte en eenvoudige geheime wallets
  • Je kan je eigen node met Trezor Suite verbinden
  • Betere privacy via Tor

Nadelen

  • Meegeleverde kabeltje is kort


Voor meer informatie over de Trezor One of om te bestellen kan je terecht op de officiële website.

The post Analyse: Review: Trezor One hardware wallet
appeared first on BitcoinNL.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!